Opening Klompenpad Kopermolenpad

Datum/Tijd
13 december 2014
10:30 - 13:15

Locatie
Wenumse watermolen


Op zaterdag 13 december 2014 vindt de feestelijke opening plaats van een nieuw Klompenpad in het prachtige buitengebied van Wenum Wiesel in de gemeente Apeldoorn: het Kopermolenpad. Kopermolenpad is een rondwandeling van dertien kilometer langs beken, door weilanden en over historische paden en enken. De opening vindt plaats om 10.30 uur in de Wenumse watermolen, Oude Zwolseweg 164 in Wenum Wiesel. Wethouder Olaf Prinsen van de gemeente Apeldoorn, Herman Dijkkamp, voorzitter van Dorpsraad Wenum Wiesel, Victor Doorn, heemraad van Waterschap Vallei en Veluwe en directeur Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) verrichten de opening. De acrobaten van Circus Klomp vertonen hun kunsten. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

“Een wens wordt werkelijkheid”

Kopermolenpad voert de wandelaar langs een aantal molens waaronder de Wenumse watermolen, lang de Wenumse beek en het Apeldoorns kanaal, door een beekdal, over een landgoed en over een oude enk. Kopermolenpad is tot stand gekomen op initiatief van Dorpsraad Wenum Wiesel in opdracht van de gemeente Apeldoorn en onder coördinatie van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Samen met enthousiaste vrijwilligers, met medewerking van particuliere grondeigenaren en Waterschap Vallei en Veluwe is de route tot stand gekomen. Herman Dijkkamp van de dorpsraad Wenum Wiesel: “Een wens uit de Dorpsvisie van Wenum Wiesel wordt werkelijkheid. Wandelaars kunnen dertien kilometer lang genieten van het bijzonder veelzijdige landschap.” Ruud Lorwa, vrijwilliger van de werkgroep, is trots: “Kopermolenpad moet je tenminste eens in je leven gelopen hebben, geweldig.”

Samen met de streek

Het Kopermolenpad maakt deel uit van een landelijk routenetwerk van Klompenpaden en is het 65ste Klompenpad. Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landgoederen, weilanden en  natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en kamperen bij de boer. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. SLG ondersteunt deze vrijwilligers met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

Brochure

De brochure met de route en wetenswaardigheden is onder andere te koop bij restaurant Le Triangle, Bakkerij Breden en VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met oranje klompjes. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is na 13 december ook beschikbaar via de Klompenpaden app. Zie voor meer informatie: www.klompenpaden.nl.

Dit Klompenpad is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, de gemeente Apeldoorn, Regio Stedendriehoek, Waterschap Vallei en Veluwe, Rabobank en de Nationale Postcode Loterij.