Opening Klompenpad in Oosterhuizen

Datum/Tijd
26 mei 2018
14:00

Locatie
Dorpshuis


Op zaterdag 26 mei vindt in Oosterhuizen de feestelijke opening plaats van het achtste Klompenpad in de gemeente Apeldoorn: het Albapad. Het Albapad is een rondwandeling van elf kilometer door het mooie buitengebied van Oosterhuizen. Wandelen langs enk, stuwwal, door bos en een voormalig oerbos. De opening vindt plaats om 14.00 uur in het Dorpshuis, Het Oude Veen 21 in Oosterhuizen. Wethouder Mark Sandmann, Martin Burger van de werkgroep Albapad en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) verrichten de opening. Ingrid Leene en Bertus Reuvekamp zingen het openingslied ‘Het Albapad’. Na de onthulling van het startpaneel kunt u wandelen en proeven van (een deel van) het Klompenpad. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

Klompenpaden in de gemeente Apeldoorn

Onder begeleiding van SLG en in samenwerking met de gemeente Apeldoorn, Dorpsraad Oosterhuizen, vrijwilligers, grondeigenaren en lokale partijen is deze route tot stand gekomen. Het nieuwe Klompenpad in Oosterhuizen is het 108ste Klompenpad en maakt deel uit van een landelijk netwerk van Klompenpaden. In de gemeente Apeldoorn liggen het Kopermolenpad (Wenum Wiesel), het Loenense Enkenpad (Loenen), het Holhorsterpad (Beemte Broekland), het Uddelermeerpad (Uddel), Plaggenstekerspad (Hoenderloo), Klarenbeeksepad (Klarenbeek) en het in april geopende Ugcheler Markepad. Ook in Beekbergen wordt een Klompenpad ontwikkeld met bewoners. Albapad is mede gefinancierd door de gemeente Apeldoorn, Provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe, Prins Bernhard Cultuurfonds, Dorpsraad Oosterhuizen en de Nationale Postcode Loterij.

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is o.a. te koop bij Eetcafé De Nieuwe Ruysch, camping De Bosrand, camping De Bosgraaf en VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met oranje klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 26 mei ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Kijk ook op www.klompenpaden.nl.