Informatieavond Zwerfafvalbrigade Ederveen

Datum/Tijd
25 oktober 2018
20:00

Locatie
dorpshuis De Zicht


In samenwerking met de gemeente Ede organiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een informatieavond in Ederveen over een nieuwe aanpak van zwerfafval. De informatieavond vindt plaats op donderdag 25 oktober a.s. om 20.00 uur in dorpshuis De Zicht, Marktplein 10 in Ederveen. De inloop is vanaf 19.30 uur. Koffie en thee staan klaar en iedereen is welkom. Komt u ook?

Zonder zwerfafval is het landschap nog veel mooier en dan kunnen we er allemaal echt van genieten. De nieuwe aanpak voor het opruimen van zwerfafval houdt in dat buurtgenoten een Zwerfafvalbrigade oprichten. Samen met buurtbewoners regelmatig zwerfafval opruimen geeft voldoening en is nog gezellig ook. Bovendien bereik je samen meer. Het resultaat is dan ook al snel zichtbaar: een schone omgeving! Doet u mee?

De gemeente is enthousiast over het concept van Zwerfafvalbrigades en gaat er vanuit dat het een waardevolle aanvulling is op reeds bestaande initiatieven om zwerfafval aan te pakken. Bovendien hebben bewoners uit Ederveen zelf in het kader van het proces Levend Landschap Ederveen-De Klomp aangegeven iets tegen zwerfafval te willen doen. In Wekerom, Bennekom en Otterlo zijn al Zwerfafvalbrigades actief.

Zwaan-kleef-aan

Tijdens de avond krijgt u een presentatie over landschap in de eigen omgeving. Er is aandacht voor het probleem van zwerfafval, dat het landschap ernstig ontsiert. Het nieuwe concept van zelfredzame Zwerfafvalbrigades wordt uitgebreid toegelicht, dé oplossing voor een schoner landschap. Het accent ligt hierbij op een positief en een gezamenlijk resultaat: het is leuk om samen zwerfafval op te ruimen en het hoeft niet lang te duren. Iedereen kan het initiatief nemen en u doet alleen mee als u zin en tijd heeft. Dat stimuleert anderen om ook aan de slag te gaan en zo ontstaat een zwaan-kleef-aan effect.

Aandacht voor streekeigen landschap

Stichting Landschapsbeheer Gelderland zet zich in voor een vitaal, beleefbaar en herkenbaar streekeigen landschap. SLG heeft geen eigen terreinen en werkt altijd samen met anderen, zowel organisaties als burgers. Het aantal aangesloten vrijwilligersgroepen in Gelderland is op dit moment ruim 300, met in totaal meer dan 8600 vrijwilligers.

Zwerfafvalbrigades ook in andere gemeentes

In Kilder (gemeente Montferland) is in januari vorig jaar de eerste Zwerfafvalbrigade van start gegaan. Ook in de gemeenten Heerde, Doetinchem, Renkum, Apeldoorn, Geldermalsen, Nijkerk en Hattem hebben bewoners inmiddels de handen uit de mouwen gestoken. Binnenkort gebeurt dat in nog meer gemeentes. Kijk voor een overzicht van alle Zwerfafvalbrigades op www.landschapsbeheergelderland.nl.