Informatieavond Zwerfafvalbrigade Bennekom

Datum/Tijd
29 juni 2017
19:30

Locatie
boerderij De Hooilanden


Net als in Otterlo en Wekerom organiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) ook in Bennekom een informatieavond over de nieuwe aanpak van zwerfafval. De informatieavond vindt plaats op donderdag 29 juni in boerderij De Hooilanden, Slagsteeg 20 in Bennekom. SLG organiseert de bijeenkomst in samenwerking met de gemeente Ede. De wens om zwerfafval aan te pakken komt voort uit Levend Landschap Bennekom.

Zonder zwerfafval is het landschap nog veel mooier en dan kunnen we er allemaal echt van genieten. De nieuwe aanpak voor het opruimen van zwerfafval houdt in dat buurtbewoners een Zwerfafvalbrigade oprichten. Samen met buurtbewoners regelmatig zwerfafval opruimen geeft voldoening en is nog gezellig ook. Doet u mee? De avond start om 19.30 uur met een kopje koffie of thee. Iedereen is welkom.

Zwaan-kleef-aan

Tijdens de avond krijgt u een presentatie over landschap in de eigen omgeving. Er is aandacht voor het probleem van zwerfafval, dat het landschap ernstig ontsiert. Het nieuwe concept van zelfredzame Zwerfafvalbrigades wordt uitgebreid toegelicht, dé oplossing voor een schoner landschap. Het accent ligt hierbij op een positief en een gezamenlijk resultaat: het is leuk om samen met buurtgenoten zwerfafval op te ruimen en het hoeft niet lang te duren. Iedereen kan het initiatief nemen en u doet alleen mee als u zin en tijd heeft. Zo is er snel resultaat en wordt de eigen omgeving al gauw veel aantrekkelijker. Dat stimuleert anderen om ook aan de slag te gaan en zo ontstaat een zwaan-kleef-aan effect.

Aandacht voor streekeigen landschap

Stichting Landschapsbeheer Gelderland zet zich in voor een vitaal, beleefbaar en herkenbaar streekeigen landschap. SLG heeft geen eigen terreinen en werkt altijd samen met anderen, zowel organisaties als burgers. Het aantal aangesloten vrijwilligersgroepen in Gelderland is op dit moment 281, met in totaal meer dan 8000 vrijwilligers.

Ede Schoon

De inzet van deze Zwerfafvalbrigade maakt ook deel uit van het gemeentelijke project ‘Ede Schoon’. Daarmee maakt de gemeente Ede werk van het opruimen van zwerfafval. Dit doet zij met verschillende projecten en initiatieven, samen met inwoners en organisaties.

Zwerfafvalbrigades ook in andere gemeentes

In Kilder (gemeente Montferland) is in januari de eerste Zwerfafvalbrigade met succes van start gegaan. Ook in de gemeenten Heerde en Hattem hebben bewoners inmiddels de handen uit de mouwen gestoken. Binnenkort gebeurt dat in nog meer gemeentes.