Informatieavond vrijwilligerswerk Landgoed Beekzicht

Datum/Tijd
11 oktober 2016
20:00 - 21:30

Locatie
Klein Java


landgoed-beekzichtLandgoed Beekzicht, op de drempel van het mooie dorp Voorst, is een groot landgoed van ruim 460 hectare. Veel Voorstenaren maken er regelmatig een ommetje vanwege de rust en de mooie natuur. Waarschijnlijk zonder te weten dat ze op landgoed Beekzicht wandelen. Om dit prachtige landgoed in stand te helpen houden, zijn vrijwilligers van harte welkom, die een handje uit de mouwen willen steken. Iedereen die een zaag of schep kan vasthouden, beschikbare vrije tijd goed wil besteden of wil leren bomen en struiken af te zetten, kan meedoen. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) heeft vanaf 2012 24 werkgroepen opgericht op diverse landgoederen en buitenplaatsen en helpt mee met het oprichten van een werkgroep voor dit landgoed.

Daarom nodigen Landgoed Beekzicht en SLG u van harte uit voor een informatieavond om kennis te maken met Beekzicht en het mooie en goede vrijwilligerswerk dat er is te doen. Datum: dinsdagavond 11 oktober. Locatie: Klein Java, Rijkstraatweg 42, 7383 AS, Voorst. Tijdstip: 20:00 tot 21:30 uur. Beekzicht ontvangt u graag en de koffie staat klaar!

Landgoed Beekzicht: waar ligt dat en wat kunnen vrijwilligers er beleven?

100_4861Historische landgoederen in heel Nederland zijn de parels in ons landschap met prachtige landhuizen, monumentale bijgebouwen en het groene erfgoed van tuinen, moestuinen, parkaanleg, kleinschalig boerenland en lanen. Landgoed Beekzicht heeft het allemaal, maar heeft geen kasteel of landhuis. In Gelderland zijn er meer landgoederen zonder huis, dus dat is niet zo gek als het lijkt. Maar de cultuurhistorische kern ligt toch wel pal boven Voorst (Klein en Groot Java, het Kolkenbosch, Juffersgat en de Adelaar). Maar ook het Appense Bos, het Gagelven, rabatbossen en kwelgebieden bij de Beekenstraat, alsmede delen van de Voorster en Sinderense klei met hagen en knotbomen horen bij landgoed Beekzicht. Om het landgoed in stand te helpen houden is er een toegewijd bestuur dat niets liever wil dan dit landgoed te bewaren, samen met de beheerder en de tuinman. Maar daar ligt de moeilijkheid: een landgoed lijkt rijk, maar alle geld zit in de grond en in de gebouwen en levert dus niets op. Inkomsten zijn er altijd te weinig, want de onderhoudskosten zijn erg hoog. Als een landgoed wil blijven bestaan, is er hulp nodig en moet iedereen ervan kunnen genieten.

“In een prachtige omgeving heerlijk tuinieren”

Gerard Koopmans, waarnemend beheerder: “Iedereen kan vrijwilliger worden: jong en oud, man en vrouw. We zoeken mensen die in goed gezelschap en in een prachtige omgeving heerlijk willen tuinieren in de moestuin, willen zagen en willen snoeien. Voor het groene vrijwilligerswerklandgoed-beekzicht_moestuin is geen ervaring nodig: de vrijwilligers worden begeleid door ervaren mensen van het landgoed en van de Spaanse Ruiter. Ook hebben we twee cursussen in petto voor de nieuwe vrijwilligers. Maar mensen met ervaring in tuinbeheer of afzet- en snoeibeheer zijn natuurlijk ook welkom. Ons landgoed loopt van de IJssel tot de Veluwe, dus het vrijwilligerswerk is heel gevarieerd.”

Programma informatieavond

Het doel van deze avond is u te laten zien hoe mooi Landgoed Beekzicht is, waar de vrijwilligers gaan werken en hoe een vrijwilligersgroep kan bijdragen aan het behoud hiervan. Na de ontvangst met koffie/thee zijn er twee presentaties en worden al uw vragen beantwoord.

www.landgoedbeekzicht.nl