Infoavond landgoedwerkgroep Oranje Nassau’s Oord

Datum/Tijd
12 april 2016
19:30 - 21:00

Locatie
Landbouwschuur


Groene vrijwilligers gezocht voor historisch landgoed Oranje Nassau’s Oord. Landgoed Oranje Nassau’s Oord (ONO) is een prachtig landgoed bij Renkum en Wageningen. Om dit mooie landgoed te onderhouden zoeken wij vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken in een landgoedwerkgroep. Dit is een werkgroep die landschapsonderhoud helpt uitvoeren met handgereedschap. Wilt u zich graag inzetten voor uw eigen omgeving op een fantastische plek met veel historie en natuur? Zinzia Zorggroep en Stichting Landschapsbeheer Gelderland nodigen u van harte uit voor een informatieavond. De avond vindt plaats op dinsdag 12 april in de landbouwschuur aan de Kortenburg 4 in Wageningen. De bijeenkomst begint om 19.30 uur met een kopje koffie en duurt tot ongeveer 21.00 uur. Aanmelden is niet nodig.

Landgoed Oranje Nassau’s Oord is door haar ligging, natuur en historie erg bijzonder. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de middeleeuwen. In het beekdal stond toen kasteel Grunsfoort. Dit werd in de 18e eeuw afgebroken. Ten westen van het beekdal kwam een eeuw later het paleis van Willem III te staan. Hij schonk het landgoed aan zijn vrouw, koningin Emma. Zij liet in 1898 naast het paleis een veel groter sanatorium bouwen. Dat is het huidige verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord. Park en landgoed zijn oorspronkelijk een ontwerp van Louis Paul Zocher: de beukenlanen en bospercelen met grove den. Helaas raakte het paleis in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Daarna is het afgebroken.

Op de 168 hectare van landgoed ONO vindt u twee Klompenpaden en andere wandel- en fietsroutes. Ook kunt u er nog monumentale bomen uit het ontwerp van Zocher, grafheuvels, de ommuurde tuin en de fundamenten van kasteel Grunsfoort vinden. Er komt veel wild voor en veel zeldzame flora en fauna. Het landgoed vraagt veel onderhoud en extra handen zijn dus meer dan welkom.

“Natuur en cultureel erfgoed behouden voor de toekomst”

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Zinzia zoeken mensen die het leuk vinden om in een werkgroep twee tot vier keer in de maand actief bezig te zijn op het landgoed. Onder deskundige begeleiding van de boswachter kunt u aan de slag in het bos, het beekdal of het park. Iedereen uit de omgeving is welkom: jong, oud, werkend, zonder werk, man of vrouw. “Vrijwilligers zijn belangrijk om dit mooie stuk natuur en cultureel erfgoed te behouden voor de toekomst. Hun inzet wordt enorm gewaardeerd. Ik hoop dan ook dat de vrijwilligers er zelf veel plezier en voldoening aan beleven”, aldus boswachter Frans Alberts.

Informatieavond 12 april

Op de informatieavond wordt u gastvrij ontvangen door Zinzia en SLG. U maakt kennis met landgoed ONO en de landgoedwerkgroepbegeleider. SLG zal vertellen hoe zo’n landgoedwerkgroep werkt, omdat zij al verschillende groepen heeft opgezet op landgoederen en buitenplaatsen in Gelderland. Zinzia verzorgt een presentatie over de historie, het beheer, het onderhoud en de plannen voor de toekomst. Na afloop van de presentatie kunt u zich aanmelden voor de werkgroep. Doet u mee?

Kijk voor meer informatie over het landgoed op www.zinzia.nl.