Informatieavond historische dorpsboomgaard Winssen

Datum/Tijd
25 juni 2015
20:30 - 22:00

Locatie
Ontmoetingscentrum De Paulus


De dorpsboomgaard bij de St. Antonius van Padua kerk in Winssen is sterk vervallen en staat bijna op omvallen. Deze cultuurhistorisch waardevolle boomgaard moet daarom dringend onderhouden worden. Samen met de parochie H. Johannes XXIII en gemeente Beuningen zoekt Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) vrijwilligers die het behoud van deze unieke boomgaard een warm hart toedragen en zich willen laten opleiden om deze bomen in de toekomst deskundig te onderhouden.

Informatieavond 25 juni

Op donderdag 25 juni organiseert SLG samen met de parochie en de gemeente een informatieavond voor belangstellenden in Ontmoetingscentrum De Paulus, Molenstraat 2 in Winssen. De informatieavond begint om 20.30 uur. De inloop is om 20.15 uur met een kopje koffie en thee. Iedereen is welkom. Komt u ook?

“Klassiek voorbeeld van een dorpsboomgaard”

“Deze dorpsboomgaard is een klassiek voorbeeld van een oude boomgaard bij een kerk. In de boomgaard zie je de historie van de fruitteelt. Zo zijn er nog hoogstammen maar ook halfstammen en laagstammen. Het is jammer als de boomgaard zou verdwijnen doordat de fruitbomen niet goed worden onderhouden”, zegt hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes van SLG.

Vrijwilligers gezocht voor onderhoud bijzondere dorpsboomgaard Winssen

Op dit moment hebben enkele  jongeren uit Winssen al aangegeven vrijwilliger te willen worden. Maar Michael Witjes zoekt meer vrijwilligers en wil deze  opleiden zodat zij in de toekomst de boomgaard deskundig kunnen onderhouden. Op de informatieavond zal hij uitleggen wat de boomgaard zo bijzonder maakt en hoe hij behouden kan blijven. Vrijwilligers krijgen kosteloos een cursus hoogstamfruit aangeboden. Tijdens deze vierdaagse cursus leren ze over snoeien in de zomer en winter en over aanplant van jonge fruitbomen. “Het is nuttig maar ook gezellig om te doen. Deze boomgaard is niet alleen belangrijk voor het behoud van zijn unieke karakter maar hij biedt ook ruimte voor vogels, dieren en planten. Door samen aan de slag te gaan kunnen we de boomgaard behouden”, aldus Witjes. Op de informatieavond kunnen belangstellenden zich opgeven als vrijwilliger.

De St. Antonius van Padua kerk is een karakteristiek gebouw in de historische dorpskern van Winssen. Samen met de boomgaard is ze van bijzondere cultuurhistorische waarde.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, de gemeente Beuningen en de parochie H. Johannes XXIII.