Feestelijke opening Klompenpad Kreelsepad

Datum/Tijd
25 november 2017
12:00

Locatie
Natuurcentrum Veluwe


Op zaterdag 25 november 2017 vindt in Ede de feestelijke opening plaats van het 105de Klompenpad: het Kreelsepad. Het Kreelsepad is een rondwandeling van veertien kilometer door het mooie buitengebied van Ede. Wandel door een oud landbouwgebied, heide, bossen, langs zandduinen en heuvelruggen. De opening vindt plaats om 12.00 uur in het Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a in Ede. Wethouder Willemien Vreugdenhil, Harrie Koning van het Natuurcentrum en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) verrichten de opening. Na de onthulling van het startpaneel is er gelegenheid tot het wandelen van (een deel van) het Klompenpad. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

Onder begeleiding van SLG en in samenwerking met vrijwilligers, grondeigenaren, Natuurcentrum Veluwe en de gemeente Ede is deze route tot stand gekomen. Dit Klompenpad is mede gefinancierd door de gemeente Ede, Provincie Gelderland en de Nationale Postcode Loterij. Het Kreelsepad maakt onderdeel uit van een netwerk van Klompenpaden. In de gemeente Ede liggen meer dan tien Klompenpaden.

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is o.a. te koop bij het startpunt Natuurcentrum Veluwe en VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met blauwe klompjes. In tegenstelling tot andere Klompenpaden zijn honden toegestaan, mits aangelijnd om verstoring van vee en wild te voorkomen. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 25 november ook beschikbaar via de Klompenpaden app. Kijk op www.klompenpaden.nl of de Facebookpagina van de Klompenpaden.