Doemiddag rondom unieke vluchtheuvel in Bruchem

Datum/Tijd
3 oktober 2015
13:00 - 16:00

Locatie
Vluchtheuvel


Zaterdagmiddag 3 oktober is er voor jong en oud van alles te beleven op de Doedag op de vluchtheuvel van Bruchem. De unieke hoogwatervluchtheuvel van Bruchem staat dan centraal. Op deze middag organiseren gemeente Zaltbommel en Stichting Landschapsbeheer Gelderland samen met bewoners een doedag voor onze vluchtheuvels. Op de heuvel kunt u meedoen aan een workshop zeisen. Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen vertelt over de spannende geschiedenis van de vluchtheuvel. Kinderen kunnen een bijenkast maken. Wethouder Ton van Balken zal een informatiepaneel over de vluchtheuvel onthullen. Ook zal hij meedoen met de workshop zeisen. De Doedag vindt plaats tussen 13.00 en 16.00 uur.

Hoogwatervluchtheuvels
In de gemeente Zaltbommel liggen enkele unieke hoogwatervluchtheuvels. De vluchtheuvel in Bruchem is hier één van. In de Bommelerwaard hebben mensen jarenlang grond opgehoogd om droge voeten te houden. De vluchtheuvels hebben bijzondere cultuurhistorische, landschappelijke en ecologische kwaliteiten.

Heel bijzonder erfgoed
“Het gaat hier om heel bijzonder erfgoed. De heuvels zijn kenmerkend voor het rivieren-gebied. In Zaltbommel vinden we ze in Kerkwijk, Bruchem en Delwijnen. Ze dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw”, aldus projectleider Martijn Grievink van SLG.
De Bruchemse vluchtheuvel is niet alleen heel bijzonder erfgoed maar het ligt ook in het hart van het dorp. De  heuvel is zichtbaar en bereikbaar vanaf de openbare weg. Samen met de kerk en de plas vormt het een waardevol cultuurhistorisch geheel.