Archeologievelddag in Apeldoorn

Datum/Tijd
24 oktober 2015
13:00 - 16:00

Locatie
Spainkbos


Liefhebbers van archeologie opgelet! Op zaterdag 24 oktober vindt een Archeologievelddag plaats in Apeldoorn. De velddag vindt plaats in het Spainkbos aan de Loolaan waar enkele eeuwenoude grafheuvels liggen. Deze grafheuvels kunnen een flinke opknapbeurt gebruiken dus jong en oud zijn welkom om een handje mee te helpen. De velddag start om 13.00 uur. Zorg zelf voor gepaste kleding en iets te drinken. De Archeologievelddag wordt georganiseerd door de gemeente Apeldoorn en ons als start van de Archeologiewacht Apeldoorn.

Nieuwe Archeologiewacht Apeldoorn

De Archeologiewacht Apeldoorn is een groep vrijwilligers die een paar keer per jaar een zaterdag bij elkaar komt om onderhoud op archeologische terreinen te doen. Vrijwilligers die zich bij de Archeologiewacht Apeldoorn willen aansluiten zijn van harte welkom. Tijdens de velddag kunnen belangstellenden zich aanmelden. Dat kan ook bij ons per e-mail.

Programma Archeologievelddag

Om 13.00 uur is de opening van de Archeologievelddag. Tijdens een korte rondwandeling door het bos langs de grafheuvels geven de archeologen van de gemeente Apeldoorn uitleg over archeologie, grafheuvels en onderhoud op archeologische terreinen. Vervolgens wordt er gewerkt aan het opknappen van de grafheuvels. De grafheuvels zijn overwoekerd en nauwelijks zichtbaar. We verwijderen de opslag van Amerikaanse vogelkers, berk, braam en hulst. De wortels van bomen, struiken en braam verstoren namelijk de archeologische sporen onder onze voeten. Een medewerker van SLG geeft vooraf een instructie over veilig werken met gereedschap. Om 14.30 uur is er een koffiepauze. Daarna kan er weer geknipt en gezaagd worden aan de grafheuvels. De velddag duurt tot 16.00 uur.

Archeologisch erfgoed in de gemeente Apeldoorn

Het Apeldoorns archeologische erfgoed, waaronder de grafheuvels in het Spainkbos, wordt met regelmaat gemonitord op de onderhoudstoestand. Op basis daarvan wordt bepaald wat er aan onderhoud nodig is. Voor het onderhoud op deze terreinen zijn vrijwilligers nodig zodat deze terreinen niet dichtgroeien en zo niet meer zichtbaar zijn voor het publiek. Door het oprichten van een Archeologiewacht met vrijwilligers kan het Apeldoorns archeologisch erfgoed bewaard blijven voor de toekomst.

De vrijwilligers van de Archeologiewacht Apeldoorn werken onder begeleiding van Erfgoedbeheer. Wij zorgen voor gereedschap en handschoenen.

Meer informatie: projectleider Martijn Grievink