Adviseur Natuurerf advies

Ruud Borkes is adviseur van Stichitng Landschapsbeheer Gelderland in de regio Achterhoek. Hij bezoekt erfeigenaren om hen te adviseren over de inrichting van het erf. Sinds enkele jaren is Ruud eigenaar van een oude boerderij in Breedenbroek. Wat heeft hij zelf gedaan aan erfrichting?

Bloemenakker

“Ik heb het hele erf ingericht want er stond niet veel. Een collectieboomgaard met zeldzame, oude rassen. Een knip-en scheerheg om de tuin en een dubbele meidoornhaag tussen de weilanden, die ik later wil leggen (inhakken en ombuigen van de struik). Een houtsingel, een vogelbosje, solitaire bomen, een enkele knotwilg en een walnotenboom naast het huis. De elzensingel heb ik aangevuld en ik heb een bloemenakker. Daar hebben de hommels, vlinders, bijen én ik de hele zomer plezier van gehad! De bloemen heb ik nu ook dichter bij huis gezaaid.”

Nieuwe beukenboom

Ik heb wintereiken aangeplant, dat soort is een beetje vergeten en wordt niet zoveel aangeplant. In de singel vooral struiken zoals hazelaar, krentenboom, Gelderse roos, kardinaalsmuts, lijsterbes, vuilboom en lindes voor de bijen. Wilde kers vanwege de bloesem, die staat hier ook in de buurt. In het vogelbosje staan berken en elzen en struiken zoals lijsterbes langs de rand. Een nieuwe beukenboom markeert nu de voormalige toegangsweg.

Cultuurhistorische inrichting

Ik heb gekozen voor een cultuurhistorische inrichting. Ik heb oude kaarten geraadpleegd en ben naar het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers geweest, op zoek naar aanknopingspunten voor de nieuwe inrichting. Daar ben ik een oude veldnaam tegengekomen: Kaartjes Willem. Veel met de buurvrouw gepraat en de kinderen van de vorige eigenaar. De buurvrouw had oude foto’s met dat zandpad.
Ik vind het geslaagd. Toen was het een huis in een kale omgeving, nu is het ingebed in het landschap. Deze praktijkervaring neem ik weer mee als adviseur.”

Doet u  mee?

Kijk hier voor meer informatie over het Natuurerf advies! 

Kijk ook eens op: