Actie Houd de Bongerd Hoog in de regio Veluwe Vallei

Deze actie is helaas gesloten. U kunt zich niet meer inschrijven.

Heeft u dit voorjaar ook genoten van de bloeiende fruitboomgaarden? Wilt u meehelpen aan het behoud van de authentieke hoogstamboomgaarden? Doe dan nu mee met de actie Houd de Bongerd Hoog in de regio Veluwe Vallei! Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert deze actie om het aantal hoogstamboomgaarden in het buitengebied te vergroten. Inwoners van het buitengebied in de regio Veluwe en Vallei kunnen hieraan deelnemen. De eigen bijdrage is € 15,- per boom, inclusief een boompaal en boomtouw. Heeft u interesse en voldoende ruimte beschikbaar voor een hoogstamboomgaard met minimaal tien bomen?

In het verleden plantten bewoners vaak hoogstambomen aan op hun perceel. Dit varieerde van boerenboomgaarden dichtbij huis voor eigen consumptie op de Veluwe tot productieboomgaarden van 1 á 2 hectare langs de IJssel. Deze hoogstamboomgaarden leverden een fraai en karakteristiek landschapselement en –beeld op en hebben ook ecologisch een belangrijke toegevoegde waarde. Zo maakt de steenuil regelmatig zijn nest in een oude hoogstamfruitboom. Als bewoner van het buitengebied kunt u meehelpen om dit prachtige beeld te behouden en te versterken door mee te doen met de actie Houd de Bongerd Hoog.

De spelregels zijn als volgt:
•    De hoogstamfruitbomen (minimaal 10) krijgen een plaats op uw perceel;
•    Voor een hoogstamboomgaard van 10 stuks dient u minimaal 800 vierkante meter weiland/grasland beschikbaar te hebben.
•    U verzorgt zelf de aanplant. U krijgt hiervoor de benodigde instructie aangeleverd.
•    U dient zelf voor eventuele bescherming van de jonge bomen tegen vee te zorgen;
•    Tijdens de uitdeeldag in het najaar kunt u de fruitbomen zelf ophalen op een centrale locatie in Gelderland.
•    U heeft keuze uit de soorten: handappel, moesappel, handpeer, stoofpeer, pruim of kers. De keuze in rassen en het uiteindelijke aantal wordt in samenwerking met u vastgesteld;
•    Er zijn 300 fruitbomen beschikbaar. Dus wees er snel bij want op is op!

Draagt u het landschap in uw omgeving een warm hart toe? En heeft u ruimte voor minimaal 10 hoogstamfruitbomen op uw perceel? Dan is deze actie interessant voor u.

Als u nog vragen heeft, kunt u terecht bij Saskia Bemer van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, telefoon 026 3537444.