header-landgoedbuitenpl-MP-01

Bericht van Saskia

Trots stuur ik jullie onze nieuwsmail voor landgoed- en buitenplaatsgroepen in een nieuw (digitaal) jasje. In deze nieuwsmail vind je vier keer per jaar belangrijke, leuke en inspirerende informatie over het vrijwilligerswerk.
Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. Maatregelen, zoals de ‘sociale onthouding’ zorgen er voor dat de meeste vrijwilligersgroepen op dit moment zijn gestopt met hun werkzaamheden. Nu we niet meer in groepsverband buiten kunnen werken, wat kunnen we dan nog wel? Misschien is dit een goed moment om je in de theoretische kant van het werken in het landschap te verdiepen! Door online modules te volgen over werken in het landschap bijvoorbeeld. Met Leer je groen kan dat. Leer je groen is het e-learningplatform voor iedereen die actief is bij een natuur- of landschapsorganisatie. Met korte modules over vrijwilligers begeleiden, veilig werken en interessante verdiepingscursussen zoals duurzaamheid en dieren, waaronder grote grazers. Meld je aan voor Leer je groen door naar www.leerjegroen.nl te gaan en je gratis te registreren. Je ontvangt een welkomstmail en een mail met inloggegevens. Hiermee kun je inloggen je vermaken met 20 leuke en leerzame e-learningmodules. Ik wens iedereen veel succes de komende weken en laten we vooral niet vergeten te genieten van ons prachtige Gelderse landschap!
Stuur je deze nieuwsmail door aan de andere leden van je groep? Voor vragen of informatie kan je mij altijd benaderen.
Aanspreekpunt landgoed- en buitenplaatswerkgroepen: Saskia Bemer

Coördinatorenbijeenkomst

Bij de laatste coördinatorenbijeenkomst in november hebben we met de aanwezige vrijwilligers alvast nagedacht over de coördinatorenbijeenkomst in 2020. Het idee is om dit jaar de bijeenkomst te laten plaatsvinden op een doordeweekse avond in juni/juli of september. Hopelijk past dit beter dan een zaterdag, want een aantal vrijwilligersgroepen werken op een zaterdag en zo hoeven zij geen werkdag te missen. Wij zoeken een landgoed of buitenplaats waar deze bijeenkomst kan plaatsvinden. Bij voorkeur enigszins centraal in Gelderland met een binnenruimte, gezien de tijd van het jaar hoeft dit geen verwarmde binnenruimte te zijn. Daarnaast is het leuk als er ook een rondleiding of excursie kan plaatsvinden. Wil iemand zijn landgoed/buitenplaats beschikbaar stellen en gastheer/gastvrouw zijn? Geef dit dan aan mij door via s.bemer@landschapsbeheergelderland.nl.

Nieuwe buitenplaatswerkgroep Doddendael

Slot Doddendael ligt ten noordoosten van Ewijk in de gemeente Beuningen. De eigenaren wilden graag hulp bij het onderhoud van de buitenplaats. Zo is er een stuk bos en een grote oude hoogstamboomgaard met achterstallig onderhoud. In overleg met SLG is een stappenplan opgesteld voor het oprichten van een buitenplaatswerkgroep met vrijwilligers. Op de publiekswerkdag in december meldden zich 15 enthousiaste vrijwilligers. Zij werden welkom geheten door Jan Willem ’t Hooft, waarna ze een rondleiding kregen in het slot en over het landgoed. Hierbij maakten ze ook kennis met de beoogde werkzaamheden op het landgoed. De werkgroep kreeg een cursus hoogstamfruitbomen snoeien om met voldoende kennis en gereedschap de boomgaard in de toekomst goed te onderhouden. Een aanwinst voor het landschap!
Slot Doddendael_boomgaard1

Landschapsknokker 2020 naar Rieny Putmans

Rieny Putmans (links) is coördinator van landschapsbeheergroep Werkgroep Oké in Zevenaar en is uitgeroepen tot Landschapsknokker 2020. Rieny gaat graag samen met gelijkgestemden aan het werk in het landschap. Hij doet dat in meerdere vrijwilligersgroepen, waaronder IVN Oude IJsselstreek. Meer lezen
IMG_4264

Cursussen voor vrijwilligers

Wij hebben een mooi cursusprogramma voor vrijwilligers samengesteld, je kan je nu al aanmelden.
Een tipje van de sluier: De Verdiepingscursus landschap organiseren we in drie regio’s, je kan weer Maaien met de zeis of meer leren over biodiversiteit in de cursus Sinusbeheer of Wilde planten en insecten, ze horen bij elkaar. In de training Gereedschapsonderhoud leer je de fijne kneepjes van het vak en de Aanhangercursus helpt je veilig op (de) weg. Ook is er weer aandacht voor veilig werken in de cursus Arbo & veiligheid. Nieuw dit jaar: Bodem en landschapsbeheer en een kennismakingswerkdag Heggenvlechten. Natuurlijk houden wij de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de gaten. Alle cursussen die voor 1 juni zouden plaats vinden, zijn geannuleerd. Het kan zijn dat wij op een later moment moeten besluiten andere cursussen ook te annuleren. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Record aantal bomen en struiken geplant in 2019

In 2019 is een record aantal bomen en struiken de grond in gegaan. In onze beplantingsacties gingen boeren, burgers en buitenlui aan de slag met de aanplant van bijna 6.000 bomen zoals knotbomen, hoogstamfruitbomen, laanbomen en solitaire bomen. In het buitengebied plantten zij meer dan 300.000 struiken aan, samen goed voor meer dan 50 km heggen en hagen en meer dan 20 km houtwal. Bekijk meer in ons Jaarbericht
JaarberichtSLG_def_200305.ai

Drukke plantdag op Landgoed de Kemnade

Zaterdag 30 november stroopten de vrijwilligers op landgoed de Kemnade hun mouwen extra op. Zou het gaan lukken om in ëén dag 600 struiken en 10 bomen de grond in te krijgen? De struiken waren bestemd voor de aanleg van een bijenhaag tussen twee weilanden. De bomen zouden een stukje verderop langs een greppel hun schaduw moeten gaan werpen. Landgoedeigenaar Willem Beelaerts was al wekenlang in de weer geweest met gaten graven voor het pootgoed en de bomen dus er hoefden geen 610 gaten meer gegraven te worden maar toch nog wel enkele honderden … De vrijwilligers beslisten snel dat specialisatie bij het planten van de haag efficiëntie zou opleveren. Sommigen groeven de gaten, één persoon sorteerde het pootgoed en bepaalde wat waar moest komen en anderen plantten en gooiden de gaten dicht. Een geoliede machine was het! Het weer werkte gelukkig mee, koud maar stralend. De jassen gingen uit, de truien gingen uit. En om half vier ’s middags ging het laatste sprietje de grond in! Nu maar hopen dat de zomer niet weer zo kurkdroog wordt en de haag aanslaat. De hazenpopulatie rond de Kemnade is SLG ook erg dankbaar voor deze nieuwe haag, getuige de aangevreten sprietjes...
foto Kemnade1

Nieuws uit het gereedschapsdepot

Het is belangrijk voor ieders veiligheid dat de ladders tenminste één keer per jaar worden teruggebracht naar ons gereedschapsdepot voor een keuring. Ook al ziet de ladder er misschien nog goed uit, toch kunnen er na verloop van tijd zich (verborgen) gebreken voordoen. Ook de overige gereedschappen zien wij graag jaarlijks terug, ook wanneer je groep jaarrond in actie is. Onze loods vrijwilligers maken alles weer schoon en scherp en indien nodig vervangen ze onderdelen. Twijfel je over de veiligheid van je ladder, dan kun je altijd langskomen voor een keuring en een kop koffie of thee. Maak een afspraak met Ruud Borkes

Natuurwerkdag 20 jaar in 2020!

In 2020 viert de Natuurwerkdag haar 20e verjaardag! Wij willen dat doen met een aantal speciale activiteiten én met zoveel mogelijk locaties in Gelderland. Veel vrijwilligersgroepen doen mee aan dit visitekaartje voor nieuwe vrijwilligers, maar nog niet allemaal. We willen jullie daarom vragen om 7 november te reserveren in je werkplanning en alvast na te denken over een leuke werklocatie. Mis het niet, 20 jaar Natuurwerkdag in 2020! Meer informatie bij Saskia Bemer.

Workshop 'Maak je eigen Facebookpagina'

Via social media kan je nieuwe vrijwilligers voor je werkgroep werven. Je kan het ook gebruiken om foto's van de werkdag met de werkgroep en/of met het dorp delen. Een aantal vrijwilligersgroepen heeft ons laten weten dat ze meer willen weten van (het gebruik van) social media. Wij bieden de mogelijkheid om te ondersteunen met het aanmaken van een Facebookpagina voor de vrijwilligersgroep. Heb je interesse, stuur dan een mail aan Saskia Bemer. Bij voldoende animo ontvang je een datumprikker voor de workshop 'Maak je eigen Facebookpagina'. We maken dan op het kantoor van SLG samen een Facebookpagina aan.

Alles over veilig werken

Nestkasten ophangen
Vrijwilligers die zich bezig houden met het plaatsen en controleren van nestkasten staan vaak hoog op de ladder. Welke risico’s zijn hieraan verbonden en welke maatregelen neem je veilig te werken? Lees het veiligheidsinstructieblad:
Week van de teek
Teken kunnen ziektes overbrengen, onder andere de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je moet doen als je toch gebeten bent. De week van de teek is van 6 t/m 12 april.
Werkdagformulier
Vrijwilligersgroepen moeten kunnen aantonen dat ze aandacht hebben voor de veiligheid van de deelnemers aan de werkdag. Daarnaast is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen! Neem het ingevulde formulier altijd
mee op de werkdag:

Agenda

6 t/m 12 april
Week van de teek
18 en 19 april
Nationale Bijentelling
7 november
Natuurwerkdag
footer-top-klompenpad-660-01
footer-bottom-langbuitenpl-660-02
© 2020 Stichting Landschapsbeheer Gelderland