header-landschbeheergr-MP-03

Bericht van Saskia

Trots stuur ik jullie onze nieuwsmail voor landschapsbeheergroepen in een nieuw (digitaal) jasje. In deze nieuwsmail vind je vier keer per jaar belangrijke, leuke en inspirerende informatie over het vrijwilligerswerk.
Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. Maatregelen, zoals de ‘sociale onthouding’ zorgen er voor dat de meeste vrijwilligersgroepen op dit moment zijn gestopt met hun werkzaamheden. Nu we niet meer in groepsverband buiten kunnen werken, wat kunnen we dan nog wel? Misschien is dit een goed moment om je in de theoretische kant van het werken in het landschap te verdiepen! Door online modules te volgen over werken in het landschap bijvoorbeeld. Met Leer je groen kan dat. Leer je groen is het e-learningplatform voor iedereen die actief is bij een natuur- of landschapsorganisatie. Met korte modules over vrijwilligers begeleiden, veilig werken en interessante verdiepingscursussen zoals duurzaamheid en dieren, waaronder grote grazers. Meld je aan voor Leer je groen door naar www.leerjegroen.nl te gaan en je gratis te registreren. Je ontvangt een welkomstmail en een mail met inloggegevens. Hiermee kun je inloggen je vermaken met 20 leuke en leerzame e-learningmodules. Ik wens iedereen veel succes de komende weken en laten we vooral niet vergeten te genieten van ons prachtige Gelderse landschap!
Stuur je deze nieuwsmail door aan de andere leden van je groep? Voor vragen of informatie kan je mij altijd benaderen.
Aanspreekpunt landschapsbeheergroepen: Saskia Bemer

Landschapsknokker 2020 naar Rieny Putmans

Rieny Putmans (links) is coördinator van landschapsbeheergroep Werkgroep Oké in Zevenaar en is uitgeroepen tot Landschapsknokker 2020. Rieny gaat graag samen met gelijkgestemden aan het werk in het landschap. Hij doet dat in meerdere vrijwilligersgroepen, waaronder IVN Oude IJsselstreek. Meer lezen
Landschapsknokker 2020 naar Rieny Putmans

Cursussen voor vrijwilligers

Wij hebben een mooi cursusprogramma voor vrijwilligers samengesteld, je kan je nu al aanmelden.
Een tipje van de sluier: De Verdiepingscursus landschap organiseren we in drie regio’s, je kan weer Maaien met de zeis of meer leren over biodiversiteit in de cursus Sinusbeheer of Wilde planten en insecten, ze horen bij elkaar. In de training Gereedschapsonderhoud leer je de fijne kneepjes van het vak en de Aanhangercursus helpt je veilig op (de) weg. Ook is er weer aandacht voor veilig werken in de cursus Arbo & veiligheid. Nieuw dit jaar: Bodem en landschapsbeheer en een kennismakingswerkdag Heggenvlechten. Natuurlijk houden wij de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de gaten. Alle cursussen die voor 1 juni zouden plaats vinden, zijn geannuleerd. Het kan zijn dat wij op een later moment moeten besluiten andere cursussen ook te annuleren. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Record aantal bomen en struiken geplant in 2019

In 2019 is een record aantal bomen en struiken de grond in gegaan. In onze beplantingsacties gingen boeren, burgers en buitenlui aan de slag met de aanplant van bijna 6.000 bomen zoals knotbomen, hoogstamfruitbomen, laanbomen en solitaire bomen. In het buitengebied plantten zij meer dan 300.000 struiken aan, samen goed voor meer dan 50 km heggen en hagen en meer dan 20 km houtwal. Bekijk meer in ons Jaarbericht
Record aantal bomen en struiken geplant in 2019

Nieuws uit het gereedschapsdepot

Het is belangrijk voor ieders veiligheid dat de ladders tenminste één keer per jaar worden teruggebracht naar ons gereedschapsdepot voor een keuring. Ook al ziet de ladder er misschien nog goed uit, toch kunnen er na verloop van tijd zich (verborgen) gebreken voordoen. Ook de overige gereedschappen zien wij graag jaarlijks terug, ook wanneer je groep jaarrond in actie is. Onze loods vrijwilligers maken alles weer schoon en scherp en indien nodig vervangen ze onderdelen. Twijfel je over de veiligheid van je ladder, dan kun je altijd langskomen voor een keuring en een kop koffie of thee. Maak een afspraak met Ruud Borkes

Nieuwe groep: Natuurwerkgroep Bos & Heide

Ruim 500 basisschoolkinderen deden in het najaar mee aan de Natuuropschoondag op de Eder heide. Een deel van de vrijwilligers, die hebben geholpen met het begeleiden van de kinderen, wil graag vaker aan de slag op de heide. In januari gingen de vrijwilligers van de Natuurwerkgroep Bos & Heide van start met het verwijderen van Amerikaanse vogelkers uit een hakhoutwal.
Heidebeheergroep Eder Heide crop

Terugblik Studiegroep Cultuurlandschap

We horen positieve geluiden van de deelnemers aan de Studiegroep cultuurlandschap: inspirerend, fijn om met elkaar uit te wisselen. Een groep met zo’n 15 coördinatoren van verschillende groepen heeft de afgelopen 2 jaar onder onze leiding een interessant programma mogen volgen. Na drie theorieavonden over het Gelderse landschap bezochten we inspirerende locaties. Het bezoek aan het Renkums Beekdal stond in het teken van aardkunde, hydrologie en natuurontwikkeling. Tijdens een bezoek aan de Doornik Natuurakkers bij Bemmel hoorden we van alles over natuurinclusieve landbouw. Een bezoek aan landgoed Hemmen had als thema ecologie in het agrarische cultuurlandschap en als klap op de vuurpijl sloten we het cursusprogramma af met de themadag ‘Bodem en landschap van Gelderland’ op Van Hall Larenstein. De groep gaat nu als zelfstandige studiegroep verder om onderling kennis en ervaringen te blijven uitwisselen en elkaar te blijven inspireren. We starten geen nieuwe studiegroep, wel bieden we in drie regio’s in Gelderland de Verdiepingscursus landschap aan. We duiken in het landschap van de regio, de bijbehorende landschapstypen en elementen. Kijk bij ons cursusprogramma voor meer informatie.

Bijen- en patrijzenhagen aangeplant

Zeven vrijwilligersgroepen maakten gebruik van de mogelijkheid voor vrijwilligers om landschappelijke beplanting aan te schaffen. Zij hebben 5 bijenhagen en 4 patrijzenhagen aangeplant. Deze hagen zijn van grote toegevoegde waarde voor de biodiversiteit en bestaan o.a. uit soorten als éénstijlige meidoorn, hondsroos, wilde mispel, wilde liguster, veldesdoorn en rode kornoelje.
Bloeiende patrijzenhaag

Natuurwerkdag 20 jaar in 2020!

In 2020 viert de natuurwerkdag haar 20e verjaardag! Wij willen dat doen met een aantal speciale activiteiten én met zoveel mogelijk locaties in Gelderland. Veel vrijwilligersgroepen doen mee aan dit visitekaartje voor nieuwe vrijwilligers, maar nog niet allemaal. We willen jullie daarom vragen om 7 november te reserveren in je werkplanning en alvast na te denken over een leuke werklocatie. Mis het niet, 20 jaar Natuurwerkdag in 2020! Meer informatie bij Saskia Bemer.

Workshop 'Maak je eigen Facebookpagina'

Via social media kan je nieuwe vrijwilligers voor je werkgroep werven. Je kan het ook gebruiken om foto's van de werkdag met de werkgroep en/of met het dorp delen. Een aantal vrijwilligersgroepen heeft ons laten weten dat ze meer willen weten van (het gebruik van) social media. Wij bieden de mogelijkheid om te ondersteunen met het aanmaken van een Facebookpagina voor de vrijwilligersgroep. Heb je interesse, stuur dan een mail aan Saskia Bemer. Bij voldoende animo ontvang je een datumprikker voor de workshop 'Maak je eigen Facebookpagina'. We maken dan op het kantoor van SLG samen een Facebookpagina aan.

Alles over veilig werken

Nestkasten ophangen
Vrijwilligers die zich bezig houden met het plaatsen en controleren van nestkasten staan vaak hoog op de ladder. Welke risico’s zijn hieraan verbonden en welke maatregelen neem je veilig te werken? Lees het veiligheidsinstructieblad:
Plaatsen van vogelnestkasten
Week van de teek
Teken kunnen ziektes overbrengen, onder andere de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je moet doen als je toch gebeten bent. De week van de teek is van 6 t/m 12 april.
Week van de teek
Werkdagformulier
Vrijwilligersgroepen moeten kunnen aantonen dat ze aandacht hebben voor de veiligheid van de deelnemers aan de werkdag. Daarnaast is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen! Neem het ingevulde formulier altijd
mee op de werkdag:
Werkdagformulier

Agenda

6 t/m 12 april
Week van de teek
18 en 19 april
Nationale Bijentelling
7 november
Natuurwerkdag
footer-top-rood-660-01
footer-bottom-landschbehgr-02
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
© 2019 Stichting Landschapsbeheer Gelderland