header-hoogstam-660-03

Bericht van Ruud

Trots stuur ik jullie onze nieuwsmail voor Hoogstambrigades in een nieuw (digitaal) jasje. In deze nieuwsmail vind je vier keer per jaar belangrijke, leuke en inspirerende informatie over het vrijwilligerswerk. Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. Maatregelen, zoals de ‘sociale onthouding’ zorgen er voor dat de meeste vrijwilligersgroepen op dit moment zijn gestopt met hun werkzaamheden. Ik wens iedereen veel sterkte de komende weken en laten we vooral niet vergeten te genieten van ons prachtige Gelderse landschap!
Stuur je deze nieuwsmail door aan de andere leden van je groep? Voor vragen of informatie kan je mij altijd benaderen.
Aanspreekpunt Hoogstambrigades: Ruud Borkes

Intakegesprek voor nieuwe Hoogstambrigades

De vrijwilligers van de Hoogstambrigade Brummen, Hoogstambrigade Lingewaard en Hoogstambrigade De Zilverkamp hebben de cursus Hoogstamfruit afgerond. De coördinatoren van de nieuwe brigades waren in februari op bezoek bij SLG voor een intakegesprek. Ze kregen een rondleiding door Ruud in het gereedschapsdepot. Welke ladders en snoeigereedschap kan ik lenen? Wat gaan de nieuwe Hoogstambrigades doen? De vrijwilligers van Hoogstambrigade Brummen helpen bij elkaar en helpen bij particulieren de boomgaarden onderhouden. Hoogstambrigade De Zilverkamp gaat als buurt een oude appelboomgaard onderhouden. Hoogstambrigade Lingewaard (zie foto) gaat bij particulieren achterstallig onderhoud wegwerken en tevens adviseren over meer biodiversiteit in de boomgaard, bijvoorbeeld maak een takkenril van snoeihout of plant een haag rond je bongerd. Goed bezig!
DSCF0537

37 hoogstamboomgaarden hersteld dankzij fruitbomenactie

Op de coördinatorenbijeenkomst van 12 december 2019 zijn we gestart met de ‘gratis fruitbomen actie’. Deze actie was speciaal bedoeld voor de bij SLG aangesloten Hoogstambrigades. Zij kregen de mogelijkheid fruitbomen aan te schaffen voor de boomgaarden waarin de brigade actief is. Middels deze actie konden gaten in boomgaarden weer worden opgevuld, dode bomen worden vervangen en hier en daar worden aangevuld. Een snelle actie met een korte doorlooptijd. Inmiddels zijn de bomen uitgereikt en aangeplant.
Terugkijkend kunnen we concluderen dat het een geslaagde actie is geweest. In totaal zijn verspreid over Gelderland, 37 boomgaarden hersteld, welke door 11 verschillende Hoogstambrigades worden onderhouden. In totaal zijn er maar liefst 303 biologisch geteelde hoogstamfruitbomen aangeplant! Een mooie aanwinst voor het landschap! Chapeau!

Landschapsknokker 2020 is Rieny Putmans

Rieny Putmans (links) is coördinator van landschapsbeheergroep Werkgroep Oké in Zevenaar en is uitgeroepen tot Landschapsknokker 2020. Rieny gaat graag samen met gelijkgestemden aan het werk in het landschap. Hij doet dat in meerdere vrijwilligersgroepen, waaronder IVN Oude IJsselstreek. Meer lezen
IMG_4264

Cursussen voor vrijwilligers

Wij hebben een mooi cursusprogramma voor vrijwilligers samengesteld, je kan je nu al aanmelden. In de Basistraining snoeien van fruitbomen leren nieuwe vrijwilligers van Hoogstambrigades of landschapsbeheerwerkgroepen de basis van het snoeien van fruitbomen. Wat is vormsnoei, regulier snoei en hoe snoei je fruitbomen met achterstallig onderhoud?
De volgende cursussen zijn misschien ook interessant. De Verdiepingscursus landschap organiseren we in drie regio’s, je kan weer Maaien met de zeis of meer leren over biodiversiteit in de cursus Sinusbeheer of Wilde planten en insecten, ze horen bij elkaar. In de training Gereedschapsonderhoud leer je de fijne kneepjes van het vak en de Aanhangercursus helpt je veilig op (de) weg. Ook is er weer aandacht voor veilig werken in de cursus Arbo & veiligheid. Nieuw dit jaar: Bodem en landschapsbeheer en een kennismakingswerkdag Heggenvlechten. Natuurlijk houden wij de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de gaten. Alle cursussen die voor 1 juni zouden plaats vinden, zijn geannuleerd. Het kan zijn dat wij op een later moment moeten besluiten andere cursussen ook te annuleren. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Record aantal bomen en struiken geplant in 2019

In 2019 is een record aantal bomen en struiken de grond in gegaan. In onze beplantingsacties gingen boeren, burgers en buitenlui aan de slag met de aanplant van bijna 6.000 bomen zoals knotbomen, hoogstamfruitbomen, laanbomen en solitaire bomen. In het buitengebied plantten zij meer dan 300.000 struiken aan, samen goed voor meer dan 50 km heggen en hagen en meer dan 20 km houtwal. Bekijk meer in ons Jaarbericht
JaarberichtSLG_def_200305.ai

Nieuws uit het gereedschapsdepot

Het is belangrijk voor ieders veiligheid dat de ladders tenminste één keer per jaar worden teruggebracht naar ons gereedschapsdepot voor een keuring. Ook al ziet de ladder er misschien nog goed uit, toch kunnen er na verloop van tijd zich (verborgen) gebreken voordoen. Ook de overige gereedschappen zien wij graag jaarlijks terug, ook wanneer je groep jaarrond in actie is. Onze loods vrijwilligers maken alles weer schoon en scherp en indien nodig vervangen ze onderdelen. Twijfel je over de veiligheid van je ladder, dan kun je altijd langskomen voor een keuring en een kop koffie of thee. Nu het rustig is, zijn april en mei misschien goede maanden om gereedschap terug te brengen en ladders te laten keuren. Maak een afspraak met Ruud Borkes

Natuurwerkdag 20 jaar in 2020!

In 2020 viert de Natuurwerkdag haar 20e verjaardag! Wij willen dat doen met een aantal speciale activiteiten én met zoveel mogelijk locaties in Gelderland. Veel vrijwilligersgroepen doen mee aan dit visitekaartje voor nieuwe vrijwilligers, maar nog niet allemaal. We willen jullie daarom vragen om 7 november te reserveren in je werkplanning en alvast na te denken over een leuke werklocatie. Mis het niet, 20 jaar Natuurwerkdag in 2020! Meer informatie bij Saskia Bemer.

Workshop 'Maak je eigen Facebookpagina'

Via social media kan je nieuwe vrijwilligers voor je werkgroep werven. Je kan het ook gebruiken om foto's van de werkdag met de werkgroep en/of met het dorp delen. Een aantal vrijwilligersgroepen heeft ons laten weten dat ze meer willen weten van (het gebruik van) social media. Wij bieden de mogelijkheid om te ondersteunen met het aanmaken van een Facebookpagina voor de vrijwilligersgroep. Heb je interesse, stuur dan een mail aan Saskia Bemer. Bij voldoende animo ontvang je een datumprikker voor de workshop 'Maak je eigen Facebookpagina'. We maken dan op het kantoor van SLG samen een Facebookpagina aan.

Alles over veilig werken

Nestkasten ophangen
Vrijwilligers die zich bezig houden met het plaatsen en controleren van nestkasten staan vaak hoog op de ladder. Welke risico’s zijn hieraan verbonden en welke maatregelen neem je veilig te werken? Lees het veiligheidsinstructieblad:
Week van de teek
Teken kunnen ziektes overbrengen, onder andere de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je moet doen als je toch gebeten bent. De week van de teek is verzet van april naar 22 t/m 26 juni.
Werkdagformulier
Vrijwilligersgroepen moeten kunnen aantonen dat ze aandacht hebben voor de veiligheid van de deelnemers aan de werkdag. Daarnaast is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen! Neem het ingevulde formulier altijd
mee op de werkdag:

Agenda

18 en 19 april
Nationale Bijentelling
22 t/m 26 juni
Week van de teek
7 november
Natuurwerkdag
footer-top-hoogstam-660-01
footer-bottom-hoogstam-660-02
© 2020 Stichting Landschapsbeheer Gelderland