header-boerenlandvogelwerkgr-MP-01
Met trots presenteren wij u de nieuwsmail in een nieuw (digitaal) jasje.
Het coronavirus houdt ons dit seizoen allemaal bezig. Werkzaamheden in het veld kan alleen met inachtneming van 1,5 m afstand. Wij wensen iedereen veel sterkte de komende tijd en laten we vooral niet vergeten te genieten van ons prachtige Gelderse landschap!
LOGO VBLV

Petra Verburg is nieuwe projectleider Boerenlandvogels

"Mijn naam is Petra Verburg en ik ben de nieuwe projectleider Boerenlandvogels bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Sinds 16 maart werk ik bij de club en probeer ik me in deze bijzondere tijd grotendeels vanuit huis in te werken in de projecten. Veel projecten – zoals ook de Boerenlandvogels – zijn me niet onbekend. Behalve dat ik in de provincie Gelderland woon (in Ellecom aan de rand van de Veluwezoom), heb ik de afgelopen 13 jaar met veel plezier als projectleider en teamleider bij Sovon Vogelonderzoek gewerkt. Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot vogels, maar ben meer een generalist dan een specialist. Ik vind vooral de context van natuur en landschap fascinerend. Hoe is het landschap ontstaan (die stuwwal in mijn achtertuin bijvoorbeeld), hoe gebruikt de mens het land en hoe vinden de planten en dieren hun niche in het landschap? Allemaal zaken die in de projecten van SLG samenkomen. Ik kijk uit naar een mooi veldseizoen en een bruisend boerenland!"
Petra

Nieuwe taakverdeling

Met de komst van Petra hebben we de taken bij SLG iets anders verdeeld. Petra Verburg is nu de algemene projectleider Boerenlandvogels. Zij houdt de actuele ontwikkelingen bij en doet de projectcoördinatie en aansturing. Rosina Verweij blijft het algemene aanspreekpunt en houdt zich met name bezig met de ondersteuning van de beschermers en tellers, zowel voor de weidevogels als de patrijs. Karen Hinkamp blijft actief als coördinator boerenlandvogels en houdt zich met name bezig met de taken die verband houden met agrarisch natuurbeheer en de collectieven. In ieder geval zijn we erg blij met de versterking van Petra!

Situatie in het boerenland

Coördinator Karen Hinkamp vertelt: "We zitten momenteel midden in het seizoen en we kunnen helaas nu al concluderen dat het een zware tijd voor de weidevogels, maar ook voor jullie als vrijwilligers. Het is te droog, de predatiedruk is erg hoog en er lijken veel minder vogels aan het broeden te komen. Dit zorgt voor veel teleurstelling in het veld, dat begrijpen we heel goed. Maar toch zijn de boerenlandvogels nog steeds het beschermen waard! En de vele plas-dras percelen die door de collectieven de afgelopen jaren zijn gerealiseerd, bewijzen nu extra hun dienst. Want hier is het nog nat en is nog voedsel te vinden voor de vogels. De komende periode gaan we weer broedparen en gezinnen tellen in de begrensde weidevogelgebieden en daarmee kunnen we uitspraken doen over het broedsucces van de grutto dit jaar. Ik ben heel benieuwd."

Ervaring uit het veld van een weidevogelvrijwilliger

Gerrit Zeldenrust van de Weidevogelgroep VANL TCW vertelt over zijn ervaring uit het veld: "“Ik ervaar het als een heel slecht jaar, en dat heeft niets met corona te maken, want in de 24 jaar dat ik dit nu doe heb ik nog nooit zulke slechte resultaten gehad en dan zijn we al medio april. De resultaten zijn dusdanig slecht dat vrijwilligers vaak met "lege" handen thuiskomen. Waar normaliter veel meer te vinden is, is het nu minimaal. Daarnaast hebben we te maken met veel predatie, soms verdwijnt wekelijks de helft van het aantal nesten die gevonden worden, en dat zijn er al niet veel. Het droge weer draagt ook niet bij want in het bouwland is het al een hele klus om een nest te maken en voedsel te vinden door de betonlaag heen. Ik merk dan ook dat de kieviten in het weiland het wat beter doen. Het is allemaal wat negatief maar toch blijven we doorgaan. Ben heel benieuwd hoe het elders vergaat.”
Foto: Danny Spijker
nest op gebarsten klei - danny spijker

Ervaringen van een beginnende patrijzenteller

Edward van Schie is beginnend patrijzenvrijwilliger. Hij is vorig jaar begonnen met patrijzen tellen, dat doet hij in de buurt van Zelhem, dat valt onder de regio Vorden.
Hij was dus erg verrast toen hij in zijn eigen telgebied het geluid hoorde van patrijzen. Eward vertelt hierover enthousiast: "Afgelopen dinsdag was ik bij ons in de tuin aan het werk. Na een uurtje hoor ik plotseling patrijzengeluiden. Meteen ons huis ingerend om de verrekijker te pakken. Al buiten speur ik de omgeving af en wat zie ik in de verrekijker? Daar fietst Ab Fleming uit Hengelo met z'n speakertje om patrijzen te tellen :-)". Lees meer
Foto's: Peter Eekelder
20200222-_PEP3277_scherm
patrijzenkoppel_Peter Eekelder

Inzet van de weidevogeldrone

Door een subsidie van de rijksoverheid hebben de collectieven in Gelderland dit jaar 6 nieuwe weidevogeldrones kunnen aanschaffen. Voor de coronacrisis kon nog net de eerste groep piloten worden opgeleid en zij zijn nu samen met de reeds bestaande piloten (op 1,5 m afstand) aan het vliegen om nesten op te sporen. Naast het opsporen van nesten kan de drone ook ingezet worden om foto’s te maken en te filmen. Op onze website ziet u hier wat voorbeelden. Mochten jullie wensen hebben om de weidevogeldrone in je eigen gebied in te zetten, laat het dan weten aan het drone-aanspreekpunt in de regio (zie vorige nieuwsmail).
IMG_0010
IMG_1356

Tip: digitale cursus over boerenlandvogels

Wil je je kennis van weidevogelbescherming opfrissen, of heb je gewoon zin in een enthousiast verhaal? Je kunt de Brabantse collega’s in actie zien. Jochem en Marco van het Brabants Landschap hebben hun presentatie gefilmd en deze kun je bekijken via YouTube:

Interview met Karen over patrijzenproject

De afgelopen vier jaar hebben Gelderse boeren en particulieren akkerranden met granen en kruiden aangelegd om patrijzen te helpen. Vrijwilligers hebben patrijzen geteld om te kijken of die maatregelen effect hebben. Karen Hinkamp vertelt in Sovon Nieuws over het succesvolle patrijzenproject. Lees het artikel
Foto: Peter Eekelder
20200208-_PXT3247_scherm

Korte berichten

Boerenlandvogelvrijwilliger 2020
Zaterdag 15 februari is Gerard Roeling van de werkgroep Weidevogelbescherming van de Agrarische Natuurvereniging De Capreton verkozen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger van 2020. Lees meer
Eerste kievitsei gevonden in Gelderland
Op 2 maart is in de gemeente Zaltbommel locatie Bruchem in de provincie Gelderland het eerste kievitsei van 2020 gevonden.De vinder is Jack van Dongen van de …
Lees meer
JVD-Wildeeend_rgb_142x142px
footer-top-blauw-660-02
footer-bottom-boerenlandvogel-660-04
© 2020 Stichting Landschapsbeheer Gelderland