header zwerfafval edit V - tbvMailPoet_660px

Bericht van Martijn

Het is inmiddels alweer februari, maar bij SLG zijn we nog druk bezig met de goede voornemens voor dit nieuwe jaar. Als aanspreekpunt voor de Levend Landschapgroepen staat meer contact met groepen zeker op het lijstje. Digitaal, maar hopelijk ook weer wat meer in persoon!

Zo zal ik jullie dit jaar minstens 3 keer deze nieuwsmail sturen, hierin vinden jullie nieuws, informatie en cursussen die relevant zijn voor jullie als Levend Landschapgroepen. Ik vraag de coördinatoren om deze mail door te sturen naar al jullie vrijwilligers.

Ook zal ik dit jaar met een aantal groepen telefonisch contact op nemen. Ik hoor namelijk graag hoe de initiatieven verlopen, maar pols dan ook graag of jullie vanuit SLG meer ondersteuning kunnen gebruiken.

Ondertussen zijn we ook druk bezig met het organiseren van een coördinatorenbijeenkomst, waarbij alle coördinatoren van de Levend Landschapgroepen bij elkaar komen om ontwikkeling en kennis met elkaar uit te wisselen. Ook zullen we tijdens deze bijeenkomst wat dieper in gaan op een specifiek thema. Meer informatie vind je later in deze nieuwsmail.

Zoals gewoonlijk kunnen jullie natuurlijk altijd bij mij terecht met vragen of opmerkingen over alles Levend Landschap gerelateerd. Telefonisch via 026-3537444 of met een mailtje naar m.grievink@landschapsbeheergelderland.nl.
Aanspreekpunt Levend Landschapgroepen: Martijn Grievink
Afbeelding1

Streven naar landschapswinst én behoud van een oud ambacht in Levend Landschap Doornenburg-Gendt

Levend Landschapsgroep Doornenburg-Gendt (gemeente Lingewaard) gaat een griend aanleggen in Doornenburg. Onder andere door het planten van streekeigen struiksoorten, het aanbieden van voedselgelegenheden voor insecten en de aanleg van dit unieke cultuurhistorische element, wil de werkgroep meer landschappelijke variatie creëren. Ook het behouden van het ambacht manden vlechten is een belangrijk onderdeel van dit project.

Bij Doornenburg ligt een perceel dat de groep graag in gebruik willen nemen als griend. Hierop wil zij wilgen kweken welke gebruikt worden voor de mandenmakerij. Het manden maken is een zeer oud ambacht en raakt steeds verder in de vergetelheid. Manden werden in de jaren zestig van de vorige eeuw nog heel veel gebruikt in de fruitteelt in de Betuwe. Wie kent niet de hoenderik, de bussel of andere gebruiksvoorwerpen uit die tijd. In Doornenburg en omgeving zijn nog steeds enkele mandenmakers actief die het ambacht willen behouden en daarnaast ook uitdragen.

Ieder jaar rond november worden de wilgen gesnoeid en worden de stekken gedroogd. Na een periode van minimaal een jaar drogen worden de wilgen gebruikt voor het maken van manden.
De groep gaat komend jaar aan de slag met de aanleg. Voor de realisatie hiervan heeft de initiatiefgroep een financiële bijdrage ontvangen via de regeling Groene Initiatieven.
20201018_142143

Van Levend Landschap-idee tot landelijk opererend burgerinitiatief

Facebook banner
Jaap de Boer, gepensioneerd dierenarts, meldde zich in 2019 aan bij de werkgroep Levend Landschap Geesteren (Berkelland). Jaap wilde zich inzetten om het zwerfvuil in zijn omgeving tegen te gaan. Van daaruit ontstond het idee voor zijn initiatief HelemaalGroen. Na 2 jaar blijkt het een succesformule te zijn die breed gedragen wordt door geheel Nederland.

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. Met behulp van de gratis te downloaden app ‘HelemaalGroen’ kan dat en die is super eenvoudig in gebruik. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand, indien niet ververst, verkleurt het lijntje oranje, en twee maanden later is het bruin.

Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige -ruim 8.200- deelnemers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het werkt enorm stimulerend om je eigen route te kunnen zien, maar ook die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land.
In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel. Het enige wat je nodig hebt is een handschoen of grijper en een afvalzak.

Dit geweldige initiatief kan ook Levend Landschap-werkgroepen helpen om bij te dragen aan een schonere omgeving. Download de app HelemaalGroen!

Versterken vrijwilligersnetwerk

SLG heeft van meerdere gemeenten de opdracht gekregen om aan de slag te gaan met het opzetten en in stand houden van een groen vrijwilligersnetwerk. In de gemeenten Berkelland, Doetinchem, Buren, Ede, Zaltbommel, Heumen en Neder Betuwe zijn we het afgelopen jaar al begonnen. Binnenkort komen er ook vrijwilligersnetwerken in Lochem en Montferland.

Het doel van dit gemeentelijk netwerk is om alle vrijwilligersgroepen, actief in het groen, met elkaar in contact te brengen en te zorgen voor goed geïnformeerde, goed getrainde en gemotiveerde vrijwilligers, die elkaar gemakkelijk kunnen vinden. De eigen werkpraktijk wordt ingebracht en desgewenst worden ook de gemeentelijke beleidsopgaven besproken. Het delen van kennis, ervaringen en nieuwe inzichten is een belangrijk element.

Dit meerjarige programma is er op gericht om vrijwilligersgroepen te inspireren, verbinden, versterken en activeren. SLG ondersteunt dit proces onder andere door het organiseren van (thematische) netwerkbijeenkomsten, het geven van maatwerktrainingen en cursussen en eventueel beschikbaar stellen van uitvoeringsbudget.

Willen jullie ook graag een groen vrijwilligersnetwerk in de gemeente waarin jullie vrijwilligersgroep actief is? Geef je interesse door aan de gemeente en/of aan projectleider Annelies Kok, a.kok@landschapsbeheergelderland.nl.
vrijwilligersnetwerk Doetinchem

Geld beschikbaar voor groene vrijwilligersinitiatieven

Wil jij samen met je groep iets extra’s doen voor natuur, groen en landschap? Er is dit jaar nog (beperkt) budget beschikbaar voor groene vrijwilligersinitiatieven die zich willen inzetten voor hun leefomgeving. Deze financiële bijdrage is bedoeld voor het aanleggen, beheren of verbeteren van natuur, landschap en biodiversiteit door vrijwilligers.

Klik hier voor meer informatie en het aanvraagformulier.

Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Succesvolle acties najaar 2021

In het najaar van 2021 hebben we vanuit SLG enkele acties georganiseerd. Zo konden vrijwilligersgroepen tegen een gunstige prijs via SLG hoogstamfruitbomen bestellen. In totaal zijn er zo’n 120 fruitbomen opgehaald, en dat in één middag!

Ook de helmenactie viel in goede aarde, er zijn ruim 240 helmen verdeeld over 19 vrijwilligersgroepen. Een fijn gevoel om veilig het nieuwe jaar in te gaan! Heeft jullie groep deze actie gemist, maar wel interesse in nieuwe helmen? Neem dan contact met ons op via het gereedschapsformulier op onze website.
PXL_20211210_125644408.PORTRAIT
FGP7Pr4XoAEHfHtas

Educatiemateriaal op onze website

Vanaf nu kunnen vrijwilligersgroepen die met schoolklassen aan de slag gaan in natuur en landschap, ook gebruik maken van educatiemateriaal. Samen met IVN hebben we over een aantal onderwerpen lesmateriaal ontwikkeld. Het educatiemateriaal is gemaakt voor groep 7 en 8 en bestaat niet alleen uit informatie over het landschap, maar ook uit een stukje geschiedenis of taalles. Voor de leerkracht wel zo fijn!

Op dit moment zijn er drie lessen beschikbaar, namelijk wilgen knotten, dennen trekken op de hei en hoogstamfruit. Aankomend jaar hopen wij weer nieuwe onderwerpen toe te voegen.

Wil je gebruik maken van dit lesmateriaal? Je kunt hier de presentatie en een handleiding voor de presentator of leerkracht downloaden.
JSKDBI-Voorst-005

Biodiversiteitstip

De winter is dé tijd om te snoeien en te knotten. Onze tip voor deze tijd is dan ook: knot de wilgen niet allemaal tegelijk maar om en om. Hommels en andere wilde bijen profiteren van de vroege bloei van wilgen. De bloeiende katjes op de takken die vorig jaar gegroeid zijn, zorgen voor nectar en stuifmeel als er verder nog weinig voedselaanbod is.

Benieuwd wat je met het snoeiafval na een werkdag allemaal kunt doen?
Bekijk dan eens dit filmpje voor meer inspiratie.
84094977_879183759181016_3424924552394702848_n

Nieuwe vrijwilligers gezocht voor werkgroep landschapsmonitoring

De Werkgroep Landschapsmonitoring brengt jaarlijks een klein deel van het cultuurlandschap van Gelderland in kaart en maakt onderdeel uit van het landelijk Monitoring Landschapselementen. Elk jaar wordt een gebied van 1000 hectare vanaf de openbare weg in kaart gebracht door de werkgroep. Na 5 jaar wordt hetzelfde gebied opnieuw gemonitord om de veranderingen in kaart te brengen. We zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor de werkgroep.

Waarom doen we dit?
We willen weten hoe het landschap zich ontwikkelt. Met de resultaten hiervan vragen we landelijk en provinciaal aandacht voor het behoud van het karakteristieke landschap. Het gaat om onder andere houtwallen, houtsingels, hoogstamboomgaarden, knotbomenrijen, hagen, struweelranden, geriefhoutbosjes en poelen. Klik hier voor de volledige vacaturetekst.

Bijeenkomst landschapsmonitoring
Voor geïnteresseerden in landschapsmonitoring bieden we een online bijeenkomst aan. Tijdens deze bijeenkomst leggen we uit wat de landschapsmonitoring inhoudt en waarom we dit doen. Ook vertellen huidige landschapsmonitoringsvrijwilligers over hun werkzaamheden en ervaringen. Deze bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 22 februari om 20.00 uur.

Wil je graag meer weten over landschapsmonitoring en/of heb je interesse om vrijwilliger te worden? Meld je dan hier aan voor deze bijeenkomst...

Agenda

11 & 12 maart
NLdoet
19 & 24 april
Nationale bijentelling
25 t/m 29 april
Week van de Teek
footer-top-rood-660-01
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
© 2022 Stichting Landschapsbeheer Gelderland