herfstheader-landsch.nws-01

Herfst 2020

Speciaal voor iedereen woonachtig in het buitengebied brengen we viermaal per jaar Landschapsnieuws uit. Hierin staan leuke nieuwtjes, tips en adviezen, een kalender met activiteiten en nog veel meer. Hieronder staat slechts een selectie van Landschapsnieuws. Andere onderwerpen zijn de cursus bodem en landschapsbeheer, op de bres voor natuurinclusieve landbouw, Zwerfafvalbrigade Ederveen in beeld en de column van Arjan Vriend. Ga direct naar Landschapsnieuws.

20 jaar Natuurwerkdag in 2020

In 2020 vieren we voor de 20e keer de Natuurwerkdag, drie dagen aan de slag voor natuur dichtbij huis op 6, 7 en 8 november. Tijdens de Natuurwerkdag kan je samen met anderen iets doen voor het landschap. De activiteiten zijn veilig in de buitenlucht, met voldoende ruimte om afstand van elkaar te houden. Ervaring is niet nodig, iedereen kan meedoen.
Dus kom met je hardloop- of mountainbikemaatje, je wandelvriend(in), je gezin of ontmoet nieuwe mensen tijdens de Natuurwerkdag. Zo leer je elkaar en je omgeving op een andere manier kennen. Kijk op www.natuurwerkdag.nl voor alle locaties in Gelderland en geef je snel op, het aantal plekken is beperkt.
5I7A3389

De geheimen van kasteel Engelenburg ontrafeld

Archeologen hebben onderzoek verricht naar de fundamenten van kasteel Engelenburg en de historische boomgaard in Herwijnen. Door het nieuwe onderzoek is er meer duidelijk over de geschiedenis van het kasteel en de omgeving. Dankzij een samenwerking van vrijwilligers, gemeente, provincie, SLG, grondeigenaar en archeologen! Lees meer in Landschapsnieuws.
engelenburg_herwijnen

Landschapselement in beeld: poel

Een poel is een ondiepe kleine waterplas met stilstaand grondwater, waar de omstandigheden zodanig zijn, dat ze kan dienen als voortplantingsgebied voor kikkers, padden en salamanders. Vroeger diende de poel als drinkplaats voor vee, nu is ze belangrijk voor allerlei planten, insecten, slakken, reptielen, vogels en zoogdieren zoals vleermuizen. Leg de poel aan op een plaats waar genoeg zonlicht aanwezig is. Het is belangrijk dat de noordoever zo flauw mogelijk is, omdat de zon voornamelijk op deze zijde schijnt. Kijk voor meer tips.
poel_Ravon

Bijzondere Klompenpadwandelaar

Steven van de Brink is een bijzondere Klompenpadwandelaar. Terwijl hij wandelt, filmt hij met zijn telefoon de route én zichzelf als wandelaar. Zijn eerste filmpje maakte hij op het Ugcheler Markepad. Hij zocht een niet te ingewikkelde route en kwam uit bij de Klompenpaden. Ze zijn goed gemarkeerd en de Klompenpaden app werkt fantastisch. Sinds begin dit jaar wandelt en filmt hij elk weekend een Klompenpad. De filmpjes, te vinden op Stevens YouTubekanaal, geven een goede impressie van de route en een waardering van het pad. Lees meer in Landschapsnieuws.
bijzondere Klompenpad wandelaar

Succesvolle webinars over biodiversiteit

Het onderwerp biodiversiteit leeft, dat bleek uit de grote opkomst bij twee webinars die we organiseerden. De webinar ‘Wilde planten en insecten, ze horen bij elkaar’ is zowel voor de beginnende als de gevorderde plantenkenner interessant. Speciaal voor Klompenpadvrijwilligers en vrijwilligers van Zwerfafvalbrigades organiseerden wij de webinar ‘Wat groeit en bloeit daar in de berm?’. Kijk beide webinars terug op onze website.
Webinar wilde planten en insecten scherm

Boek: De onderwereld van de tuin

Romke van de Kaa is een bekende tuinier en voormalig kweker, die veel over tuinieren schrijft. In zijn nieuwste boek De onderwereld van de tuin (zie onder) heeft hij zich verdiept in de bodem en de bodemdieren. Romke vertelt waarom: “Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk het bodemleven is. Het deel boven en het deel onder het maaiveld hangen met elkaar samen. Dat boeit me enorm en interesseert me. Nu lees je in de krant dat twee-derde van de dieren is afgenomen. Daar horen die bodemdieren bij. Ze zijn nuttig. Welke consequenties zijn er wat je doet in de tuin? Ik ben opgegroeid met de mest twee spaden diep in de grond werken. Maar je gaat nadenken, waarom eigenlijk? kunstmest op het gazon, wat is het nut ervan? Ik ben me meer bewust van waar ik mee bezig ben. Lees meer in Landschapsnieuws.
9789045042084
footer-landschnws-02