header zwerfafval edit IV - tbvMailPoet_660px

Bericht van Ruud

Het afgelopen jaar hebben vrijwilligers van Zwerfafvalbrigades vooral alleen of met z’n tweeën opgeruimd. Gelukkig hebben jullie via de app contact kunnen houden, zodat jullie elkaar makkelijk kunnen vinden nu we weer in groepjes aan de slag kunnen.
Want soms zakte de moed misschien wel eens even in de schoenen, weer alleen op pad en weer zoveel afval dat achteloos achtergelaten lijkt te zijn door de corona-recreant. Vooral op parkeerplaatsen en bij bankjes was het vaak raak.
Ook de toegenomen hoeveelheden werkten soms ontmoedigend. Je afvalzak al vol terwijl je nog niet op de helft van je rondje bent. Allemaal het gevolg van veel meer mensen die naar buiten trokken en genoodzaakt waren in het buitengebied te recreëren.
Nu de samenleving weer open gaat, wordt de druk op de openbare ruimte lager. En met statiegeld op flesjes en statiegeld op blikjes in het vooruitzicht, neemt de hoeveelheid zwerfafval gelukkig steeds meer af. Goed nieuws dus!
Heb je vragen, dan kan je altijd contact opnemen met Ruud Borkes, aanspreekpunt voor Zwerfafvalbrigades.
PS: Wil je deze nieuwsmail doorsturen aan de andere leden van je vrijwilligersgroep?
Aanspreekpunt zwerfafvalbrigades: Ruud Borkes

62 Zwerfafvalbrigades in Gelderland

Gelderland telt op dit moment 62 Zwerfafvalbrigades. Bij het opvragen van de werkresultaten van 2020, kwamen wij tot een aantal van 920 vrijwilligers in Zwerfafvalbriagades / groepen, die samen goed zijn voor 20.421 u zwerfafval rapen! Dit jaar komen er nog meer Zwerfafvalbrigades bij. De gemeente Ede biedt al goede ondersteuning aan 7 Zwerfafvalbrigades in de gemeente, in het dorp Harskamp komt er nog eentje bij. In de gemeente Culemborg komen 2 brigades: Culemborg Oost en Culemborg West. In gemeente Overbetuwe komt uitbreiding met Zwerfafvalbrigade Herveld-Andelst. En we zijn in gesprek met andere gemeenten om nog meer mensen te ondersteunen bij het gezamenlijk schoon houden van hun eigen omgeving. Want daar gaat het ons allemaal om: zorg voor de natuur en genieten van een schoon en mooi landschap.

Meer lezen.
ZABs

Kom deze zomer inspiratie opdoen

Heb je een brede interesse of doe je nog ander groen vrijwilligerswerk? Dan zijn deze inspiratieochtenden misschien interessant: in Heemtuin Malden hebben veel bedreigde soorten een thuis gevonden, dankzij de inzet van honderden vrijwilligers. Natuurtuin Harmanahof in Loenen herbergt verschillende biotopen die zijn ingericht voor allerlei kleine dieren. In Heemtuin Presikhaaf loopt u terug in de tijd: het ouderwetse boerenland van ruim een eeuw geleden is hier terug te vinden. Een lokale gids vertelt in één ochtend alles over het beheer en de biodiversiteit in een natuurtuin.
Kom inspiratie opdoen, meld je aan.
IMG_4369-1320x880-IV

Kinderveiligheidshesjes voor Zwerfafvalbrigade Nijkerk

De gemeente Nijkerk en de Lionsclub Nijkerk hebben samen gezorgd voor 60 kinderveiligheidshesjes. De hesjes zijn speciaal gemaakt voor kinderen die op stap gaan om zwerfafval op te ruimen en zullen ook worden gebruikt voor projecten rondom zwerfafval en het milieu op scholen. Het dragen van een hesje zorgt dat de kinderen veilig op stap gaan en herkenbaar zijn.
Zwerfafvalbrigade Nijkerk verwelkomde ook het 100ste lid: Jacqueline Hardy is samen met haar dochtere Fien dit jaar lid geworden van de Zwerfafvalbrigade. Zwerfafvalbrigade Nijkerk hoopt meer ouders en kinderen te interesseren om lid te worden van de club om Nijkerk en omstreken schoon te houden.
Persbericht 12-03-21 zwerfafvalbrigade Nijkerkb

Statiegeld op kleine flesjes en blikjes

Per 1 juli is er statiegeld ingevoerd op kleine plastic flesjes, mensen krijgen 15 cent terug als ze een flesje inleveren. Per 31 december 2022 komt er ook statiegeld op een blikje frisdrank, water of bier. Demissionair staatssecretaris Van Veldhoven heeft begin dit jaar dat besluit genomen, omdat het aantal weggegooide blikjes in het milieu alleen maar is toegenomen, terwijl het juist de bedoeling was dat er minder zwerfblikjes zouden zijn. Goed nieuws in de strijd tegen zwerfafval!
Meer lezen.
zwerfafval in de berm

Let op voor teken

Tijdens het zwerfafval rapen loop je soms over smalle paadjes, soms met hoge begroeiing of dode bladeren. Wees dan alert en voorkom dat je een tekenbeet oploopt. Teken leven vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, in bossen, weilanden, op de hei, in parken en in tuinen. Teken kunnen ziektes overbrengen, onder andere de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je moet doen als je toch gebeten bent. Na de werkzaamheden in het groen is het belangrijk jezelf te (laten) controleren op een tekenbeet. Ben je toch gebeten, verwijder de teek dan zo snel mogelijk.
Op Week van de teek vind je alle informatie over het voorkomen van een tekenbeet, een filmpje over systematische teken-controle en wat te doen als je een tekenbeet hebt opgelopen.

Landelijke Opschoondag

Tijdens de Landelijke Opschoondag op 20 maart konden afgelopen jaar geen groepsactiviteiten georganiseerd worden. Daarom deed Nederland Schoon de oproep om alleen of met ’n tweeën op pad te gaan. Wij deden de oproep op onze Facebook pagina aan wandelaars om vooral zelf je omgeving schoon te houden en je eigen afval mee naar huis te nemen, ook op de Klompenpaden. Het bericht werd veelvuldig gedeeld en geliket. Op de hoogte blijven van onze activiteiten?
Volg ons op Facebook.
opschoondag

Natuurwerkdag: de grootste vrijwilligersdag in het groen!

Vrijdag 5 en zaterdag 6 november is het weer zover: de landelijke Natuurwerkdag! Op deze dagen gaan jong en oud samen naar buiten om te werken aan behoud en herstel van natuur en landschap. Naar verwachting zijn er 500 locaties waar het landschap een opknapbeurt krijgt. Ook in Gelderland zijn al verschillende locaties bekend waar vrijwilligers aan de slag gaan. Wil je vrienden en familie een keertje laten zien waarom vrijwilligerswerk in het groen zo leuk is? Neem ze dan mee naar een werklocatie op de Natuurwerkdag bij jou in de buurt. Aanmelden kan vanaf september, reserveer de datum alvast in je agenda.
Meer lezen en aanmelden.
natuurwerkdag (3)

Agenda

footer-top-landschbehgr-02
footer-bottom-zwerfbrig-03
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
© 2021 Stichting Landschapsbeheer Gelderland