Kopje landschapsnieuws zomer

Zomer 2021

In deze editie van Landschapsnieuws leest u alles over hoogstamboomgaarden, wilde bijen en de opening van het 100ste Gelderse Klompenpad deze zomer. Hieronder staat slechts een selectie van Landschapsnieuws, in de PDF versie nog meer leesplezier: de agenda, bewoners van Winssen aan de slag in hun dorp, de column van Arjan Vriend én een tip: de Vogelspotcast. Direct naar Landschapsnieuws.

100ste Gelderse Klompenpad

Ondanks corona zijn vrijwilligers door gegaan met de ontwikkeling van nieuwe Klompenpaden. Op 2 juli openen we het Staickheimerpad in Stokkum en op 17 juli openen we het 100ste Gelderse Klompenpad in Alphen aan de Maas: het Moas-Wetteringpad. Extra bijzonder, aangezien de onderlinge afstemming hoofdzakelijk online plaatsvond. Het Moas-Wetteringpad loopt door het land van Maas en Waal. Maar liefst twaalf agrariërs stellen hun grond open voor wandelaars. Door de aanleg van overstapjes en 5 bruggen loop je langs de Alphense Wetering, doorkruis je fruitboomgaarden en loop je door de uiterwaarden aan de voet van de Maas. Lees meer in Landschapsnieuws.
4x3 Klompenpad wandelen boomgaard LR

Kom deze zomer inspiratie opdoen

Deze zomer nodigen we u uit inspiratie op te komen doen op bijzondere locaties. Wij organiseren drie inspiratieochtenden verspreid over Gelderland, voor of na uw vakantie of als uitstapje voor thuisblijvers. In Heemtuin Malden hebben veel bedreigde soorten een thuis gevonden, dankzij de inzet van honderden vrijwilligers. Natuurtuin Harmanahof in Loenen herbergt verschillende biotopen die zijn ingericht voor allerlei kleine dieren. In Heemtuin Presikhaaf loopt u terug in de tijd: het ouderwetse boerenland van ruim een eeuw geleden is hier terug te vinden. Kom inspiratie opdoen meld u aan.
IMG_4369

Webinar met Hennie Rossel over Collectie Boomgaarden

Hennie Rossel uit Vorden is één van Nederlands beste pomologen ook wel een fruitdeskundige genoemd. Hennie heeft samen met anderen de afgelopen decennia een unieke collectie hoogstamfruit aangelegd, verzameld en uitgeplant in honderd particuliere boomgaarden ofwel Rossel Collectie Boomgaarden. Samen met Kenniscentrum Nelles organiseren we hierover een webinar op 24 juni. Hennie neemt ons mee in zijn ontdekkingstocht. Nelles en SLG vertellen over toepassingen met het bijzondere fruit en over speciale Hoogstambrigades. Aanmelden voor de webinar.
pomoloog Hennie Rossel

Familie Kruit: deelnemers beplantingsproject

Dirk en Lotte Kruit wonen sinds dit jaar met hun twee kinderen in het buitengebied van Terschuur in de gemeente Barneveld. Ze wilden ruimer gaan wonen en iets terug doen voor de natuur. Ze kochten een landhuis én 1,5 hectare landbouwgrond die ze omvormen naar natuur. “We zijn ons rot geschrokken van de berichten over 40% teruggang van het aantal insecten in de afgelopen decennia. Daar wilden we, binnen onze mogelijkheden iets aan doen." Lees meer in Landschapsnieuws.
4x3 deelnemer erfadvies fam Kruit LR

Burgers dragen bij aan Natuurinclusieve landbouw

In de vorige editie van Landschapsnieuws riepen we u op om deel te nemen aan de webinar ‘Hoe kunt u bijdragen aan natuurinclusieve landbouw?’. Het grote aantal aanmeldingen laat zien dat het onderwerp leeft bij onze lezers. De hoofdvraag was hoe u als burger de overgang naar natuur- en milieuvriendelijke landbouw kunt ondersteunen. Als hulpmiddel presenteerden we de beslisboom. Deze biedt een overzicht van de verschillende mogelijkheden en helpt u een keuze te maken hoe u boeren kunt steunen. De beslisboomwebinar is terug te zien via onze website.
De Dennenkamp - Rekken - crop

Boomgaarden en wilde bijen

Hoogstamboomgaarden zijn karakteristiek voor het rivierenlandschap. Voordat er dijken waren, hadden de rivieren vrij spel en konden zij regelmatig buiten hun oevers treden. Dichtbij de rivierloop daalden de grotere zand- en kleideeltjes neer. Op deze oeverwallen komen we de hoogstamboomgaarden tegen. Na de bloesemtijd is er weinig bloei in de boomgaard te vinden. Vooral de zomermaanden juni, juli en augustus zijn moeilijke maanden voor insecten. Wij stimuleren eigenaren van boomgaarden om niet alles (tegelijk) te maaien in de boomgaard of om een bloemrijke rand aan te leggen. Lees meer in Landschapsnieuws.
4x3 boomgaarden en bijen LR
footer-landschnws-02