Kopje landschapsnieuws voorjaar

Voorjaar 2021

In deze editie van Landschapsnieuws leest u over mooie initiatieven voor en van bewoners van het boerenland en tippen wij een aantal interessante webinars. Hieronder staat slechts een selectie van Landschapsnieuws, in de PDF versie nog meer leesplezier: een filmtip: Kiss the ground, uitreiking van de Beste Berm Bokaal én de column van Arjan Vriend.
Ga direct naar Landschapsnieuws (PDF).

Leernetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui

SLG start in opdracht van de provincie Gelderland het Leernetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui, een Gelders netwerk waar particulieren met grond in het buitengebied elkaar kunnen vinden op het gebied van biodiversiteit. Het Leernetwerk wil een platform zijn voorkennisuitwisseling, het delen van praktijkervaring en inspiratie. De terreinen van buitenlui kennen vaak al een hoge biodiversiteit en vormen daardoor belangrijke stapstenen tussen bestaande natuurgebieden en zijn vaak de aantrekkelijke parels in het agrarisch landschap. Lees meer op de website.
DSCF0031

Wandelaars ontdekken Klompenpaden

Ook voor de Klompenpaden stond het jaar 2020 in het teken van het coronavirus. Veel wandelaars ontdekten de Klompenpaden. Wandelen langs een rij knotwilgen, bloeiende hoogstamboomgaarden en historische boerderijen en struinen door het weiland. De website en Klompenpaden app zijn drie keer zo vaak geraadpleegd dan in het jaar ervoor. Wandelaars roemen de goed bewegwijzerde en onderhouden paden, in totaal maar liefst 1956 kilometer wandelplezier. Dankzij de inzet van ruim 1300 enthousiaste vrijwilligers uit Gelderland en Utrecht liggen de Klompenpaden er elke keer goed bij. Lees meer in Landschapsnieuws.
DSCF0678

Webinars: Duik in het landschap van jouw regio

Ben jij nieuwsgierig aangelegd en vind je het leuk om nieuwe ontdekkingen te doen? Laat je dan verrassen door onze adviseur van jouw landschap. Hij of zij vertelt van alles over jouw eigen omgeving wat je waarschijnlijk nog niet wist. We organiseren voor drie regio’s in Gelderland een webinar. Hoe komt het dat de Achterhoek zo gevarieerd is? Hoe ontstonden de vlechtende rivieren in het Rivierengebied? En hoeveel verschillende landschapstypen kom je tegen als je de Veluwe doorkruist? Kijk voor meer informatie en aanmelden.
Webinar ontstaan van het landschap

Landschapswerk steeds diverser

We hebben in 2020 mooie resultaten behaald in het landschap ondanks de beperkingen die het coronavirus ons oplegde. We ondersteunden 8.650 vrijwilligers in 412 vrijwilligersgroepen. Veel vrijwilligers gingen, weliswaar in kleine groepjes, ‘coronaproof’ door met werkzaamheden in de natuur en het landschap. Het landschapswerk ontwikkelt zich door, we zien steeds meer diversiteit in de werkzaamheden. Naast het traditionele wilgen knotten en hoogstamfruit snoeien, zetten vrijwilligers zich in voor biodiversiteit. De aanleg en het onderhoud van bijenbiotopen en biodiverse akkerranden zijn twee voorbeelden van activiteiten waar vrijwilligers warm voor lopen. Lees meer in Landschapsnieuws.
Def_Infographic_JaarberichtSLG_210225_WEB

Webinar: Bijdragen aan natuurinclusieve landbouw?

Veel boeren willen de omslag maken naar meer biodiversiteit, maar kunnen dit niet financieren via de reguliere weg. Als burger kunt u de boeren ondersteunen, of u nu een grote of een kleine beurs heeft. Bijvoorbeeld via crowdfunding om grond vrij te kopen of via obligaties. Tijdens de webinar op 20 april vertellen verschillende initiatieven én Gelderse boeren over nieuwe financieringsvormen van natuurinclusieve landbouw. Kijk voor meer informatie en aanmelden.
Natuurinclusieve landbouw - crop

Patrijzenwerkgroep Midden en West Maas en Waal

De Patrijzenwerkgroep Midden en West Maas en Waal ging van start in februari 2020 met de cursus patrijzentellen. In het eerste jaar hadden ze meer succes dan iedereen had verwacht: in het werkgebied telden ze 24 patrijzenterritoria. Coördinator Bert van Haaften hoopt dat ze dit jaar aan dezelfde aantallen komen, om te bewijzen dat de broedparen er weer zitten. Als dat lukt, dan gaat de Agrarische Natuurvereniging actief grondbezitters en boeren in het gebied benaderen, om maatregelen te treffen voor de patrijs. Lees meer in Landschapsnieuws.
patrijzentellen
footer-landschnws-02
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
© 2021 Stichting Landschapsbeheer Gelderland