header-klompenpadwerkgr-MP-01

Bericht van het Klompenpadenbeheerteam

Het vrijwilligerswerk op de Gelderse Klompenpaden ziet er heel anders uit door het coronavirus. Sinds de vorige nieuwsmail in oktober is daarin weinig veranderd. Zo kunnen we niet bij elkaar komen voor de jaarlijkse werkgroepvergadering. Het maandelijkse nalopen, zwerfafval opruimen en snoeien gaat wel gewoon door, rekening houdend met de coronamaatregelen. De komende maanden zullen we waarschijnlijk nog met de beperkingen te maken hebben.

Het aantal mensen dat de Klompenpaden ontdekt heeft, is in de afgelopen tijd fors gegroeid, lees je verderop in deze nieuwsmail. Nieuwe wandelaars zijn niet altijd bekend met de regels op privégrond, het is soms druk en de paden worden hier en daar modderig van de vele voetstappen. We zijn blij dat vrijwilligers, grondeigenaren en 30 gemeenten samen met ons een bijdrage leveren om alles in goede banen te leiden om de Klompenpaden goed te laten functioneren. Zo kan iedereen in de eigen omgeving recreëren en het landschap met haar cultuurhistorie beleven. Iets om samen trots op te zijn!

Klompenpad Ontwikkelingen

DSCF0678
De populariteit van de Klompenpaden heeft in het afgelopen jaar een enorme vlucht genomen. Nog nooit wandelden we zoveel! Wetenschappers drukten ons op het hart om vooral in beweging te blijven, juist nu we allemaal veel binnen zitten. Veel mensen ontdekten de 131 Klompenpaden die Utrecht en Gelderland nu rijk zijn. De Klompenpadenwebsite en app zijn drie keer zo vaak geraadpleegd dan in het jaar ervoor. Er werden in 2020 ruim 1,5 miljoen wandelingen gemaakt op de Klompenpaden, daardoor was het op veel plekken aanzienlijk drukker dan normaal.
Met hulp van vrijwilligers en terreineigenaren kwamen er dit jaar 11 paden bij in Gelderland en Utrecht. Afhankelijk van de coronamaatregelen, hopen we in 2021 weer flink wat nieuwe Klompenpaden te openen in de gemeenten Apeldoorn, Arnhem, Berkelland, Brummen, Harderwijk, Maasdriel, Montferland, Neder-Betuwe, Nijkerk, Voorst, West Maas en Waal, West Betuwe, Zaltbommel, Zevenaar, Zutphen. Binnenkort verschijnt het Klompenpadenjaaroverzicht met alle resultaten. Ben je nu al nieuwsgierig naar alle Klompenpadontwikkelingen in de buurt? Kijk dan eens op onze overzichtskaart op www.klompenpaden.nl.

Cursussen in 2021

In 2021 bieden we een uitgebreid cursusprogramma voor vrijwilligers aan. Zodra het cursusprogramma definitief is, ontvangen jullie hierover een aparte mail. Nu alvast een tipje van de sluier: speciaal voor de Klompenpadvrijwilligers organiseren we weer de Training bosmaaien. Onder leiding van een ARBO-deskundige leer je over het gebruik en de risico’s van de bosmaaier en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Verder kunnen jullie deelnemen aan webinars, online kennisverbreding over het landschap van de regio en gezond & veilig werken. Op bijzondere locaties in Gelderland kun je deelnemen aan een inspiratieochtend landschap en biodiversiteit. Vorig jaar hebben we veel cursussen moeten verzetten of annuleren. Sommige cursussen konden we online verzorgen. Dit jaar bestaat het programma uit een combinatie van online én fysieke cursussen. Meer informatie volgt of houd onze website in de gaten.

Aan het woord: Neeltje van den Hoogen, gemeente Zevenaar

NvdH crop
De gemeente Zevenaar heeft een groot aanbod aan wandelroutes door het agrarische cultuurlandschap. We spraken Neeltje van den Hoogen (36 jaar), beleidsmedewerker (vrijetijds)economie over de waarde van Klompenpaden.
Wie ben je en wat doe je binnen de gemeente Zevenaar?
"Ik ben o.a. verantwoordelijk voor routes binnen de gemeente, waaronder de Klompenpaden en het recreatieve routenetwerk van ruiter-, wandel- en fietsroutes. “Bij alle ontwikkelingen kijk ik vooral naar beleefbaarheid, toegevoegde waarde en economie. Welke voorzieningen en landschappelijke elementen versterken de toeristische-recreatieve infrastructuur? Ook kijk ik of het aansluit bij onze beleidsdoelen, zo is water een belangrijk thema."
Je bent nauw betrokken bij de Klompenpaden: wat spreekt je aan in het concept Klompenpaden?
"Het mooie van de Klompenpaden is de combinatie tussen natuur en recreatie, ze laten je het landschap beleven. Je gaat van de gebaande paden af, over en door boerenland, dat is van een ander genre. De routes trekken een speciale doelgroep aan: Klompenpadwandelaars zijn overwegend rust- en natuurzoekers. De Klompenpaden geven de identiteit van een gebied weer. De manier waarop de Klompenpaden tot stand komen en beheerd worden, samen met betrokken vrijwilligers, is heel waardevol."
Wat is het belang/ de waarde ervan voor de gemeente Zevenaar?
"Zevenaar telt op dit moment vier Klompenpaden: het Babborgapad, Bevermeersepad, Rijnstrangenpad en het Rijnweidepad, er komen nog drie Klompenpaden bij. Met het Klompenpad-KIDS in Giesbeek, dat nog in ontwikkeling is, hopen we kinderen bewust te maken van het landschap. We vinden dat heel erg belangrijk. De Klompenpaden dragen bij aan de lokale economie en geven meer bekendheid aan de regio. Het netwerk van Klompenpaden kan meerdaagse verblijven stimuleren. We zijn er erg blij mee!”

Klompenpaden in de media

Een mooie opsteker voor de makers van Klompenpaden en alle vrijwilligers. Algemeen directeur van Natuurmonumenten Marc van den Tweel vertelt over zijn voorliefde voor Klompenpaden in de Podcast van Natuurmonumenten. Hij houdt een pleidooi voor het openstellen van meer groen voor recreatie. “Zo geef je meer ruimte aan bezoekers om te genieten van het landschap.”

In de Gelderlander verscheen een artikel over het Achterwooldsepad. Coördinator Wim Konings vertelt in het artikel dat hij anderen wil laten meegenieten van het natuurschoon in ‘zijn Woold’. Erik van Eek van het Klompenpaden Beheerteam: “We willen via de Klompenpaden het verhaal van het landschap vertellen en op die manier de liefde voor het landschap bijbrengen.”
Landgoed Schaep en Burgh

Veilig en gezond werken

Hoe zorg je met elkaar dat je veilig aan het werk bent? Voor allerlei soorten vrijwilligerswerk hebben we dit uitgewerkt in het vernieuwde website onderdeel Gezond en veilig werken. Ook voor Klompenpadvrijwilligers is hier belangrijke informatie te vinden. Waar moet je rekening mee houden en welke risico’s kleven hieraan? Welke maatregelen moet je nemen om de risico’s te beperken? Je vindt deze informatie per activiteit op onze website. De vrijwilligers op de Klompenpaden doen onderhoud aan het Klompenpad en sommigen van jullie verrichten ook maaiwerkzaamheden. Bij het onderhoud aan de Klompenpaden is het verkeer het grootste risico. Draag het veiligheidshesje uit de rugzak zodat je goed opvalt bij medeweggebruikers. Het maaien op de Klompenpaden gebeurt zowel met de bosmaaier als met klepel- en ruwterreinmaaiers. We verzorgen instructies aan de maaiers en lenen persoonlijke beschermingsmiddelen uit, zoals veiligheidsbrillen of een vizier, oordoppen en handschoenen. De uitgebreide informatie per activiteit vind je op onze website.
Neem ook eens een kijkje bij alle andere informatie over Gezond & Veilig werken op de overzichtspagina.
Sinusbeheer, hoe werkt het in de praktijk 4x3

Lees Landschapsnieuws

Naast deze nieuwsmail speciaal voor Klompenpadvrijwilligers, maken wij een nieuwsbrief voor alle inwoners van Gelderland met hart voor het landschap. Vier keer per jaar verschijnt Landschapsnieuws, zo houden we je op de hoogte van inspirerende acties en projecten. We doen namelijk nog meer dan het ontwikkelen van Klompenpaden en ondersteunen van het vrijwilligerswerk in Gelderland. Lees Landschapsnieuws.
Landschapsnieuws_winter_2020_voorkant crop

NLdoet

NLdoet is een mooie gelegenheid om een (grotere) klus aan te pakken en nieuwe vrijwilligers te werven. Vanwege het coronavirus is NLdoet dit jaar verplaatst naar 28 en 29 mei 2021. Het Oranje Fonds verstrekt een bedrag van maximaal €350 voor de klus, dit kan je aanvragen tot 23 april 2021, kijk op www.nldoet.nl voor voorwaarden en aanmelden. Let op: op = op.
Groepen die geen rechtsvorm hebben, kunnen de financiële aanvraag via SLG laten lopen. Neem dan eerst even contact op met Saskia Bemer, voordat je een locatie aanmeldt.

Landschapsknokker

Vorig jaar won vrijwilliger Rieny Putmans de Landschapsknokkerprijs. Hij is actief binnen de Klompenpadwerkgroep van het Rijnstrangenpad en coördinator van o.a. Werkgroep Oké in Zevenaar. Van het bedrag dat hij ontving voor de werkgroep heeft hij samen met andere vrijwilligers twee banken geplaatst langs het Rijnstrangenpad in Oud-Zevenaar. Ook aankomend jaar roept SLG een vrijwilliger uit tot Landschapsknokker.
2 bank Rijnstrangenpad door Landschapsknokker 2020

Agenda

19-23 april
Week van de teek
28 en 29 mei
NLdoet
4 november
Natuurwerkdag
footer-top-klompenpad-660-01
footer-bottom-klompenpad-660-02
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
© 2021 Stichting Landschapsbeheer Gelderland