header-landgoedbuitenpl-MP-01

Bericht van Saskia

We willen jullie allemaal bedanken voor het insturen van de werkresultaten. Met deze resultaten brengen wij het belang van het vrijwilligerswerk onder de aandacht, heel waardevol! We realiseren ons dat we wel wat van jullie kostbare tijd vragen, tijd die jullie natuurlijk liever buiten zouden doorbrengen. Maar voor ons en jullie werk is het belangrijk dat we deze gegevens goed in beeld kunnen brengen. Uit de opmerkingen die jullie bij de resultaten plaatsten kwam duidelijk naar voren dat het coronavirus veel impact heeft gehad. Hierbij een aantal opmerkingen:
  • Vanwege de doelstelling de biodiversiteit te verhogen hebben wij dit jaar veel bomen en struiken aangeplant in de bosranden, langs de beken en in de weilanden.
  • Door aanhoudende droogte veel sterfte onder rhododendron groepen. Deze zijn afgezet en er zijn nieuwe rhododendrons aangeplant.
  • Naast de boomgaard hebben we besloten ook de wijngaard en het stuk bos bij Slot Doddendael te gaan onderhouden.
  • 15 nestkasten voor mezen zelf gemaakt en opgehangen aan eiken in het kader van bestrijding van de eikenprocessierups.
  • De werkzaamheden zijn heel divers. Van het verwijderen van opslag, het ophangen van nestkasten tot het planten van verwilderingsbollen.
We verzoeken je vriendelijk deze nieuwsmail door te sturen naar de andere leden van je groep.
Aanspreekpunt landgoed- en buitenplaatswerkgroepen: Saskia Bemer

Landgoederen en buitenplaatsen planten bijen- en patrijzenhagen voor meer biodiversiteit

Vorig jaar vroegen we de lezers van Landschapsnieuws de wilde bijen te steunen. In onze sponsoractie konden zij geld doneren voor de aanplant van bijenhagen.
Afgelopen winter konden vrijwilligersgroepen die wij ondersteunen zich aanmelden voor de aanplant van bijen- en patrijzenhagen. De wilde bijenhagen vonden een plekje op verschillende plekken in Gelderland: op landgoederen, in een wijngaard en in een natuurtuin. Zowel landgoedwerkgroep Old Putten als Buitenplaatswerkgroep ’t Meenink plantten bijenhagen aan! De bijenhagen zijn goed voor de biodiversiteit. Naast bijenhagen konden vrijwilligers ook aan de slag met de aanplant van patrijzenhagen. Wij organiseren ieder jaar een aanplantactie voor vrijwilligersgroepen, misschien doet jouw groep dit jaar wel mee!
aanplant bijenhaag 't meenink
aanplant bijen-en patrijzenhaag liggend

Oproep: verslagen en beeldmateriaal

Van sommige vrijwilligersgroepen ontvangen wij regelmatig een update van hun werkzaamheden. Dit doen zij aan de hand van een nieuwsmail of een korte tekst met foto. Wij vinden het leuk om dit te ontvangen! Zo blijven wij op de hoogte van wat er allemaal speelt bij de landgoed- en buitenplaatswerkgroepen. Bovendien is het leuk met elkaar informatie te delen, bijvoorbeeld via deze nieuwsmail. Kortom, houd ons op de hoogte en stuur je informatie en/of foto’s van de werkzaamheden naar s.bemer@landschapsbeheergelderland.nl.

Gezond en veilig werken: vernieuwd op website

We zijn blij te kunnen melden dat het onderdeel ARBO op onze website is vervangen door het nieuwe onderdeel Gezond & Veilig werken. Afgelopen jaar hebben we bij SLG hard gewerkt aan het kenbaar maken van de veiligheidsaspecten van het vrijwilligerswerk. Wat zijn de wettelijke verplichtingen op het gebied van ARBO? Hoe zorg je er met elkaar voor dat je veilig aan het werk bent? Ook komend jaar besteden we hier veel aandacht aan.

Wat is er allemaal te vinden op de nieuwe webpagina? Handige tools zoals het werkdagformulier en een draaiboek. Een schema met persoonlijke beschermingsmiddelen per werkzaamheid, instructies over veilig werken bij diverse werkzaamheden, uitleg over de ARBO-wetgeving en nog veel meer... Neem een kijkje op Gezond & Veilig werken.
pagina wettelijke verplichtingen (4)

Winter(rust) in het gereedschapsdepot

De winter is in het gereedschapsdepot normaal gesproken de drukste tijd van het jaar. Een komen en gaan van enthousiaste vrijwilligers, in de hand een kop koffie, vol met verhalen over de avonturen en ervaringen die zij tijdens het werk hebben opgedaan. In de achterbak of aanhanger liggen gereedschappen, bot en vuil geworden van het werk in het landschap, smachtend naar de liefde van onze depotvrijwilligers. Poetsen, slijpen en polijsten, net zolang totdat het gereedschap weer blinkt als nieuw.

Helaas is door de coronacrisis de werkelijkheid nu anders. Het is rustig in het depot, het lijkt wel of alle vrijwilligers in een diepe winterslaap zijn geraakt. Zagen en takkenscharen hangen te wachten op gebruik. Het geeft ons de gelegenheid om alles op orde te maken voor het moment dat er wel weer gewerkt kan worden. We vullen voorraden aan, timmeren nieuwe gereedschapskisten, houden de uitleenovereenkomst nog eens tegen het licht en de laatste ladders worden gekeurd.

We hebben extra aandacht voor veilig werken. Zo zijn er extra helmen aangeschaft, tegenwoordig een vast onderdeel van de standaarduitrusting wanneer men in de knot- of fruitboom aan het werk gaat. Ook voor schoolkinderen hebben we de persoonlijke beschermingsmiddelen op orde. Naast kindergereedschap hebben we kinderhandschoenen, -brillen en -helmen. Deze rustige coronatijd geeft ons de gelegenheid om het nieuwe seizoen goed voor te bereiden. Als het zover is, zijn wij er klaar voor!
gereedschapsdepot in winterrust_2

Cursussen voor vrijwilligers in 2021

In 2021 bieden we een uitgebreid en gevarieerd cursusprogramma voor vrijwilligers aan. Jullie kunnen deelnemen aan online webinars, online kennisverbreding over het landschap van de regio en gezond & veilig werken. We geven op locatie de cursus laddergebruik, de zeisclinic en de cursus veldhulpverlening. Dit jaar gaan we gemotoriseerd aan de slag met de cursus motorkettingzagen en werken met de bosmaaier. En op bijzondere locaties in Gelderland kun je deelnemen aan een inspiratieochtend landschap en biodiversiteit.

Vorig jaar hebben we veel cursussen moeten verzetten of annuleren. Dat heeft ons ook nieuwe inzichten gebracht, zo kunnen sommige cursussen ook online gegeven worden. Jullie hoeven dan niet te reizen en kunnen gewoon vanuit huis meedoen. Daarom bestaat het programma dit jaar uit een combinatie van online én fysieke cursussen. Zodra het cursusprogramma bekend is en het mogelijk is je aan te melden, ontvangen jullie hierover een aparte mail.
20160716_110732 zeisen (2)

Landschapsknokker

Vorig jaar won Rieny Putmans, coördinator van o.a. Werkgroep Oké in Zevenaar, de Landschapsknokkerprijs. Van het bedrag dat hij ontving voor de werkgroep heeft hij samen met de andere vrijwilligers twee banken geplaatst in Oud-Zevenaar. Beide banken staan langs Klompenpad Rijnstrangenpad. Ook aankomend jaar roept SLG een vrijwilliger uit tot Landschapsknokker om onze waardering voor het vrijwilligerswerk uit te drukken. We reiken ook één of meerdere aanmoedigingsprijzen uit.
2 bank Rijnstrangenpad door Landschapsknokker 2020

Lees landschapsnieuws

Naast deze nieuwsmail speciaal voor vrijwilligers, maken wij een nieuwsbrief voor alle inwoners van Gelderland met hart voor het landschap. Bij de wisseling van de seizoenen, 4x per jaar, verschijnt Landschapsnieuws. Zo houden we je op de hoogte van inspirerende acties en projecten. We doen namelijk nog meer dan het ondersteunen van het vrijwilligerswerk in Gelderland. In de wintereditie van Landschapsnieuws schreven we over een mooi initiatief van natuurinclusieve boeren: Burgerboerderij de Patrijs uit Vorden. We besteedden aandacht aan de Boerenlandvogelbalans, de actie ‘100.000 bomen en struiken in Gelderland’, de Klompenpaden en nog veel meer. Je kan Landschapsnieuws teruglezen via onze website, maar nog handiger is het om je gratis te abonneren op Landschapsnieuws. Lees Landschapsnieuws.
Landschapsnieuws Winter 2020 voorkant

NLdoet

NLdoet is een mooie gelegenheid om een (grotere) klus aan te pakken en nieuwe vrijwilligers te werven! Vanwege het coronavirus is NLdoet dit jaar verplaatst van 12/13 maart naar 28/29 mei 2021. Het Oranje Fonds verstrekt een bedrag van maximaal €350 voor de klus. Dit kan worden aangevraagd tot 23 april 2021, kijk op NLdoet voor voorwaarden en aanmelden. LET OP: op = op.

Groepen die geen rechtsvorm hebben, kunnen de financiële aanvraag via SLG laten lopen. Neem dan eerst even contact op met Saskia Bemer, voordat je een locatie aanmeldt.

Agenda

28 en 29 mei
NLdoet
4 november
Natuurwerkdag
footer-top-klompenpad-660-01
footer-bottom-langbuitenpl-660-02
© 2021 Stichting Landschapsbeheer Gelderland