header-landschbeheergr-MP-03

Bericht van Saskia

We willen jullie allemaal bedanken voor het insturen van de werkresultaten. Met deze resultaten brengen wij het belang van het vrijwilligerswerk onder de aandacht, heel waardevol! We realiseren ons dat we wel wat van jullie kostbare tijd vragen, tijd die jullie natuurlijk liever buiten zouden doorbrengen. Maar voor ons en jullie werk is het belangrijk dat we deze gegevens goed in beeld kunnen brengen. Uit de opmerkingen die jullie bij de resultaten plaatsten kwam duidelijk naar voren dat het coronavirus veel impact heeft gehad. Hierbij een aantal bijzondere en/of leuke opmerkingen bij de werkresultaten:
  • Het heidegebied in Ede dat wij al jaren onderhouden is uitgeroepen tot mierenreservaat. De deskundigen geven aan dat ons werk zeer belangrijk is bij het behoud van de mierenkolonies.
  • Bij het ringen van een groot nest steenuilen bleek één van de ouderdieren te zijn overleden. De eigenaar heeft de jongen bijgevoerd door dode muizen te kopen en in de kast te leggen.
  • Wij hebben 14 muizenruiters onderhouden.
  • Twee 80-plussers werken superenthousiast mee en inspireren ons bijzonder!
  • Het opschonen van de kikkerpoel blijft het leukst.
P.S. We verzoeken je vriendelijk deze nieuwsmail door te sturen naar de andere leden van je groep.
Aanspreekpunt landschapsbeheergroepen, archeologiewachten & biodiversiteitswerkgroepen:
Saskia Bemer

Gezond en veilig werken: vernieuwd op de website

We zijn blij te kunnen melden dat het onderdeel ARBO op onze website is vervangen door het nieuwe onderdeel Gezond & Veilig werken. Afgelopen jaar hebben we bij SLG hard gewerkt aan het kenbaar maken van de veiligheidsaspecten van het vrijwilligerswerk. Wat zijn de wettelijke verplichtingen op het gebied van ARBO? Hoe zorg je er met elkaar voor dat je veilig aan het werk bent? Ook komend jaar besteden we hier veel aandacht aan.

Wat is er allemaal te vinden op de nieuwe webpagina? Handige tools zoals het werkdagformulier en een draaiboek. Een schema met persoonlijke beschermingsmiddelen per werkzaamheid, instructies over veilig werken bij diverse werkzaamheden, uitleg over de ARBO-wetgeving en nog veel meer... Neem een kijkje op Gezond & Veilig werken.
pagina wettelijke verplichtingen (5)

Winter(rust) in het gereedschapsdepot

De winter is in het gereedschapsdepot normaal gesproken de drukste tijd van het jaar. Een komen en gaan van enthousiaste vrijwilligers, in de hand een kop koffie, vol met verhalen over de avonturen en ervaringen die zij tijdens het werk hebben opgedaan. In de achterbak of aanhanger liggen gereedschappen, bot en vuil geworden van het werk in het landschap, smachtend naar de liefde van onze depotvrijwilligers. Poetsen, slijpen en polijsten, net zolang totdat het gereedschap weer blinkt als nieuw.

Helaas is door de coronacrisis de werkelijkheid nu anders. Het is rustig in het depot, het lijkt wel of alle vrijwilligers in een diepe winterslaap zijn geraakt. Zagen en takkenscharen hangen te wachten op gebruik. Het geeft ons de gelegenheid om alles op orde te maken voor het moment dat er wel weer gewerkt kan worden. We vullen voorraden aan, timmeren nieuwe gereedschapskisten, houden de uitleenovereenkomst nog eens tegen het licht en de laatste ladders worden gekeurd.

We hebben extra aandacht voor veilig werken. Zo zijn er extra helmen aangeschaft, tegenwoordig een vast onderdeel van de standaarduitrusting wanneer men in de knot- of fruitboom aan het werk gaat. Ook voor schoolkinderen hebben we de persoonlijke beschermingsmiddelen op orde. Naast kindergereedschap hebben we kinderhandschoenen, -brillen en -helmen. Deze rustige coronatijd geeft ons de gelegenheid om het nieuwe seizoen goed voor te bereiden. Als het zover is, zijn wij er klaar voor!
gereedschapsdepot in winterrust_2

Cursussen voor vrijwilligers in 2021

In 2021 bieden we een uitgebreid en gevarieerd cursusprogramma voor vrijwilligers aan. Jullie kunnen deelnemen aan online webinars, online kennisverbreding over het landschap van de regio en gezond & veilig werken. We geven op locatie de cursus laddergebruik, de zeisclinic en de cursus veldhulpverlening. Dit jaar gaan we gemotoriseerd aan de slag met de cursus motorkettingzagen en werken met de bosmaaier. En op bijzondere locaties in Gelderland kun je deelnemen aan een inspiratieochtend landschap en biodiversiteit.

Vorig jaar hebben we veel cursussen moeten verzetten of annuleren. Dat heeft ons ook nieuwe inzichten gebracht, zo kunnen sommige cursussen ook online gegeven worden. Jullie hoeven dan niet te reizen en kunnen gewoon vanuit huis meedoen. Daarom bestaat het programma dit jaar uit een combinatie van online én fysieke cursussen. Zodra het cursusprogramma bekend is en het mogelijk is je aan te melden, ontvangen jullie hierover een aparte mail.
20160716_110732 zeisen (2)

Lees Landschapsnieuws

Naast deze nieuwsmail speciaal voor vrijwilligers, maken wij een nieuwsbrief voor alle inwoners van Gelderland met hart voor het landschap. Bij de wisseling van de seizoenen, 4x per jaar, verschijnt Landschapsnieuws. Zo houden we je op de hoogte van inspirerende acties en projecten. We doen namelijk nog meer dan het ondersteunen van het vrijwilligerswerk in Gelderland. In de wintereditie van Landschapsnieuws schreven we over een mooi initiatief van natuurinclusieve boeren: Burgerboerderij de Patrijs uit Vorden. We besteedden aandacht aan de Boerenlandvogelbalans, de actie ‘100.000 bomen en struiken in Gelderland’, de Klompenpaden en nog veel meer. Je kan Landschapsnieuws teruglezen via onze website, maar nog handiger is het om je gratis te abonneren op Landschapsnieuws. Lees Landschapsnieuws.
Landschapsnieuws Winter 2020 voorkant

Maatregel voor vlinders: vlinder-V

Vlakbij Wolfheze, tussen twee natuurgebieden in, ligt de spoorlijn van Arnhem naar Utrecht. Langs de spoorlijn aan de noordkant staan volgroeide bomen van zo’n 15m hoog met onderbegroeiing: een ondoordringbare groene wand. Om het voor vlinders mogelijk te maken om te migreren van noord naar zuid heeft IVN Zuidwest Veluwezoom meegewerkt aan de aanleg van een zogenaamde vlinder-V, een doorgang tussen de twee gebieden waar vlinders voorkomen.

Deze twee gebieden, de Reijerskamp en de Renkumse heide, vormen een schakel in de verbinding van Veluwe met de Rijn. In de doorlopende wand van hoge bomen is zo’n 10 jaar geleden een doorgang vrijgemaakt. Een aantal bomen is daar weggehaald, zodat vlinders dicht bij de grond en in de luwte over kunnen steken. Coördinator Albert Smit: “Het kleurrijke 'gefladder' op mooie dagen laat zien dat de vlinders gebruik maken van de doorgang.”

Afgelopen herfst was het tijd voor onderhoud. De vlinder-V was inmiddels dichtgegroeid met opslag van struiken. Om de vier jaar zorgt de werkgroep dat de vlinder-V weer vrij is van begroeiing en de vlinders vrij heen en weer kunnen blijven vliegen, ze moeten alleen nog even opletten voor de trein!

Heb je ook een goede ervaring of tip die we kunnen delen in deze nieuwsmail? Laat het weten aan Saskia Bemer.
200912 IVN Vlinder V opschonen Voor Na (2)

Landschapsknokker

Vorig jaar won Rieny Putmans, coördinator van o.a. Werkgroep Oké in Zevenaar, de Landschapsknokkerprijs. Van het bedrag dat hij ontving voor de werkgroep heeft hij samen met de andere vrijwilligers twee banken geplaatst in Oud-Zevenaar. Beide banken staan langs Klompenpad Rijnstrangenpad. Ook aankomend jaar roept SLG een vrijwilliger uit tot Landschapsknokker om onze waardering voor het vrijwilligerswerk uit te drukken. We reiken ook één of meerdere aanmoedigingsprijzen uit.
2 bank Rijnstrangenpad door Landschapsknokker 2020

Bijen- en patrijzenhaag voor meer biodiversiteit

Vorig jaar vroegen we de lezers van Landschapsnieuws de wilde bijen te steunen. In onze sponsoractie konden zij geld doneren voor de aanplant van bijenhagen. Afgelopen winter gingen verschillende vrijwilligersgroepen -in tweetallen- aan de slag om de struiken in de grond te zetten. De wilde bijenhagen vonden een plekje op verschillende plekken in Gelderland: op landgoederen, in een wijngaard en in een natuurtuin. De bijenhagen zijn goed voor de biodiversiteit. Naast bijenhagen konden vrijwilligers ook aan de slag met de aanplant van patrijzenhagen. Daarvan profiteren niet alleen patrijzen maar ook andere vogels, insecten en kleine zoogdieren zoals konijnen en hazen. Wij organiseren ieder jaar een aanplantactie voor vrijwilligersgroepen, misschien doet jouw groep volgend jaar wel mee!
aanplant bijen-en patrijzenhaag liggend

NLdoet

NLdoet is een mooie gelegenheid om een (grotere) klus aan te pakken en nieuwe vrijwilligers te werven! Vanwege het coronavirus is NLdoet dit jaar verplaatst van 12/13 maart naar 28/29 mei 2021. Het Oranje Fonds verstrekt een bedrag van maximaal €350 voor de klus. Dit kan worden aangevraagd tot 23 april 2021, kijk op NLdoet voor voorwaarden en aanmelden. LET OP: op = op.

Groepen die geen rechtsvorm hebben, kunnen de financiële aanvraag via SLG laten lopen. Neem dan eerst even contact op met Saskia Bemer, voordat je een locatie aanmeldt.

Agenda

28 en 29 mei
NLdoet
4 november
Natuurwerkdag
footer-top-rood-660-01
footer-bottom-landschbehgr-02
V
olg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
© 2021 Stichting Landschapsbeheer Gelderland