header-hoogstam-660-03

Bericht van Ruud

Graag wil ik jullie allemaal bedanken voor het insturen van de werkresultaten. Met deze resultaten brengen wij het belang van het vrijwilligerswerk in het landschap onder de aandacht.
De coronamaatregelen hebben natuurlijk impact op ons dagelijkse leven en op het vrijwilligerswerk. We passen ons zoveel mogelijk aan en pakken de draad op een nieuwe (soms online) manier weer op. Lees in deze nieuwsmail over de aangepaste cursus Hoogstamfruit, nieuwe kisten voor Hoogstambrigades en een speciale laddercursus!
We verzoeken je vriendelijk deze nieuwsmail door te sturen naar de andere leden van je groep.
Aanspreekpunt Hoogstambrigades: Ruud Borkes

Cursus Hoogstamfruit in aangepaste vorm

Door de coronamaatregelen heeft de opleiding voor nieuwe Hoogstambrigades af en toe stil gelegen. De theoriebijeenkomsten gaan gelukkig wel door via online bijeenkomsten. Voor praktijkbijeenkomsten is het een ander verhaal. Dat is nu niet mogelijk. Als aanvulling heeft Ruud een instructiefilmpje over vormsnoei bij jonge bomen gemaakt met daarin praktische huiswerkopdrachten. De cursisten gaan alleen of in tweetallen een fruitboom bekijken en samen bepalen welke tak en waar gesnoeid wordt. De snoeiplek wordt aangeven met een sticker en gefotografeerd. De foto’s worden later samen besproken tijdens een extra cursusbijeenkomst.
Belangrijk voor Hoogstambrigades is ook om het contact met elkaar te houden. We denken na over hoe de Hoogstambrigades elkaar wel kunnen ontmoeten, b.v. met een onlinebijeenkomst en een digitale quiz om de kennis even op te frissen. Hier komen we nog op terug.
Screenshot_2021-01-14 Videodetails - YouTube Studio

Nieuwe kisten voor Hoogstambrigades

Eindelijk is het zover! De speciale gereedschapskisten voor Hoogstambrigades zijn klaar voor uitleen. De kisten voorzien in een complete standaarduitrusting voor Hoogstambrigades. In de kist is plek voor snoeischaren, klapzagen, pistoolzagen, handschoenen en de EHBO-doos.
HSF kist (6)
De telescoopzagen worden los bijgeleverd zodat de kist compact van formaat kan blijven en daarmee makkelijk te verplaatsen is in de boomgaard. Ook de veiligheidshelmen behoren tot de standaarduitrusting. Mocht je de kist willen uitproberen? Geef dat dan aan in het reserveringsformulier. Dit alles met dank aan vrijwilliger Michel die de mooie kisten heeft gemaakt.

Winter(rust) in gereedschapsdepot

De winter is in het gereedschapsdepot normaal gesproken de drukste tijd van het jaar. Een komen en gaan van enthousiaste vrijwilligers, in de hand een kop koffie, vol met verhalen over de avonturen en ervaringen die zij tijdens het werk hebben opgedaan. In de achterbak of aanhanger liggen gereedschappen, bot en vuil geworden van het werk in het landschap, smachtend naar de liefde van onze depotvrijwilligers. Poetsen, slijpen en polijsten, net zolang totdat het gereedschap weer blinkt als nieuw.

Helaas is door de coronacrisis de werkelijkheid nu anders. Het is rustig in het depot, het lijkt wel of alle vrijwilligers in een diepe winterslaap zijn geraakt. Zagen en takkenscharen hangen te wachten op gebruik. Het geeft ons de gelegenheid om alles op orde te maken voor het moment dat er wel weer gewerkt kan worden. We vullen voorraden aan, timmeren nieuwe gereedschapskisten, houden de uitleenovereenkomst nog eens tegen het licht en de laatste ladders worden gekeurd.

We hebben extra aandacht voor veilig werken. Zo zijn er extra helmen aangeschaft, tegenwoordig een vast onderdeel van de standaarduitrusting wanneer men in de knot- of fruitboom aan het werk gaat. Ook voor schoolkinderen hebben we de persoonlijke beschermingsmiddelen op orde. Naast kindergereedschap hebben we kinderhandschoenen, -brillen en -helmen. Deze rustige coronatijd geeft ons de gelegenheid om het nieuwe seizoen goed voor te bereiden. Als het zover is, zijn wij er klaar voor!
gereedschapsdepot in winterrust_2

Cursussen voor vrijwilligers in 2021

In 2021 bieden we een uitgebreid en gevarieerd cursusprogramma voor vrijwilligers aan. Jullie kunnen deelnemen aan online webinars, online kennisverbreding over het landschap van de regio en gezond & veilig werken. We geven de zeisclinic en de cursus veldhulpverlening. Dit jaar gaan we gemotoriseerd aan de slag met de cursus motorkettingzagen en werken met de bosmaaier. En op bijzondere locaties in Gelderland kun je deelnemen aan een inspiratieochtend landschap en biodiversiteit. Dit jaar willen we ook een speciale laddercursus oplocatie geven voor vrijwilligers. Hiermee geven we gehoor aan de wens van vrijwilligers over veilig werken met ladders.

Vorig jaar hebben we veel cursussen moeten verzetten of annuleren. Dat heeft ons ook nieuwe inzichten gebracht, zo kunnen sommige cursussen ook online gegeven worden. Jullie hoeven dan niet te reizen en kunnen gewoon vanuit huis meedoen. Daarom bestaat het programma dit jaar uit een combinatie van online én fysieke cursussen. Zodra het cursusprogramma bekend is en het mogelijk is je aan te melden, ontvangen jullie hierover een aparte mail.
DSCF0517

Gezond en veilig werken: vernieuwd op website

We zijn blij te kunnen melden dat het onderdeel ARBO op onze website is vervangen door het nieuwe onderdeel Gezond & Veilig werken. Afgelopen jaar hebben we bij SLG hard gewerkt aan het kenbaar maken van de veiligheidsaspecten van het vrijwilligerswerk. Wat zijn de wettelijke verplichtingen op het gebied van ARBO? Hoe zorg je er met elkaar voor dat je veilig aan het werk bent? Ook komend jaar besteden we hier veel aandacht aan.
Wat is er allemaal te vinden op de nieuwe webpagina? Handige tools zoals het werkdagformulier en een draaiboek. Een schema met persoonlijke beschermingsmiddelen per werkzaamheid, instructies over veilig werken bij diverse werkzaamheden, uitleg over de ARBO-wetgeving en nog veel meer... Neem een kijkje op Gezond & Veilig werken.
basistraining hoogstamfruit snoeien 1

Landschapsknokker

Vorig jaar won Rieny Putmans, coördinator van o.a. Werkgroep Oké in Zevenaar, de Landschapsknokkerprijs. Van het bedrag dat hij ontving voor de werkgroep heeft hij samen met de andere vrijwilligers twee banken geplaatst in Oud-Zevenaar. Beide banken staan langs Klompenpad Rijnstrangenpad. Ook aankomend jaar roept SLG een vrijwilliger uit tot Landschapsknokker om onze waardering voor het vrijwilligerswerk uit te drukken. We reiken ook één of meerdere aanmoedigingsprijzen uit.
2 bank Rijnstrangenpad door Landschapsknokker 2020

Lees Landschapsnieuws

Naast deze nieuwsmail speciaal voor vrijwilligers, maken wij een nieuwsbrief voor alle inwoners van Gelderland met hart voor het landschap. Bij de wisseling van de seizoenen, 4x per jaar, verschijnt Landschapsnieuws. Zo houden we je op de hoogte van inspirerende acties en projecten. We doen namelijk nog meer dan het ondersteunen van het vrijwilligerswerk in Gelderland. In de wintereditie van Landschapsnieuws schreven we over een mooi initiatief van natuurinclusieve boeren: Burgerboerderij de Patrijs uit Vorden. We besteedden aandacht aan de Boerenlandvogelbalans, de actie ‘100.000 bomen en struiken in Gelderland’, de Klompenpaden en nog veel meer. Je kan Landschapsnieuws teruglezen via onze website, maar nog handiger is het om je gratis te abonneren op Landschapsnieuws. Lees Landschapsnieuws.
Landschapsnieuws Winter 2020 voorkant

NLdoet

NLdoet is een mooie gelegenheid om een (grotere) klus aan te pakken en nieuwe vrijwilligers te werven! Vanwege het coronavirus is NLdoet dit jaar verplaatst van 12/13 maart naar 28/29 mei 2021. Het Oranje Fonds verstrekt een bedrag van maximaal €350 voor de klus. Dit kan worden aangevraagd tot 23 april 2021, kijk op NLdoet voor voorwaarden en aanmelden. LET OP: op = op.

Groepen die geen rechtsvorm hebben, kunnen de financiële aanvraag via SLG laten lopen. Neem dan eerst even contact op met Saskia Bemer, voordat je een locatie aanmeldt.

Agenda

28 en 29 mei
NLdoet
4 november
Natuurwerkdag
footer-top-hoogstam-660-01
footer-bottom-hoogstam-660-02
© 2021 Stichting Landschapsbeheer Gelderland