Foodwalks: nieuw in Nederland

foodwalksDe Nederlandse natuurbeweging presenteert een compleet nieuw netwerk van maaltijdwandelingen en -fietstochten door het hele land. Aan de hand van lekkere recepten en een simpele routebeschrijving kan iedereen zelf ingrediënten voor een maaltijd bij elkaar plukken. Voor een smaakvol dagje uit. Zo wordt de rijke, maar bijna verloren, traditie van het zelf bereiden van bramenjam, zomerse salades en kastanjetaarten weer nieuw leven ingeblazen.

Project Lekker Landschap

FOODWALKS is een initiatief van Landschapsbeheer Nederland en Stichting wAarde en maakt deel uit van het project Lekker Landschap. In samenwerking met wandelaars, winkeliers, natuurbeschermers, boeren, koks, stadsbewoners, scholen en gemeenten in het hele land worden de komende jaren steeds meer FOODWALKS ontwikkeld, met als doel: natuurbeleving als dagelijkse kost. In iedere streek, voor ieder seizoen.

Foodwalks in GelderlandSAMSUNG
In Gelderland gaat Stichting Landschapsbeheer Gelderland de komende twee jaar vijf FOODWALKS ontwikkelen. De eerste twee zijn al klaar; ‘Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen’ en de ‘Glindhorster Foodwalk’. De eerste route staat vanzelfsprekend in het teken van de tamme kastanjes die te vinden zijn in het bos op de stuwwal rond Nijmegen. Met de kastanjes en gekochte ingrediënten is onder andere terrine van kastanjes en cantharellen te maken. De Glindhorster Foodwalk voert over het Klompenpad Glindhorsterpad door het afwisselende landschap in de omgeving van buurtschap De Glind. Ook hier spelen tamme kastanjes een rol. Naast kastanjes gaat men op zoek naar brandnetel, veldzuring en duizendblad. Met deze veel voorkomende planten maak je uiteindelijk heerlijke kastanjesoep, brandnetelsoep of een omelet met veldzuring. De benodigde overige ingrediënten zijn te koop bij een biologische tuin, een fruittuin en het startpunt.
‘Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen’
‘Glindhorster Foodwalk’

Stichting Landschapsbeheer Gelderland wil de andere drie FOODWALKS koppelen aan bestaande en nieuwe Klompenpaden en samen met bestaande initiatieven, winkels, restaurants en boerderijen ontwikkelen. Deze Klompenpaden voeren zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracés en lenen zich hierdoor goed voor het vinden van natuurlijke ingrediënten.

Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij.

Meer informatie: www.foodwalks.nl en www.lekkerlandschap.nl