625 hoogstambomen planten voor jubileum stad Buren

Overal in de Betuwe komen hoogstamboomgaarden voor. Deze bomen zijn typerend voor deze streek en horen thuis op het boerenerf. Ze zijn belangrijk voor de natuur, maar ook voor dieren. De gemeente Buren, Stichting Buren 625 en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) willen daarom graag meer van deze fruitbomen planten. Om het jubileum ‘Buren 625 jaar stad’ te vieren plant de gemeente samen met haar inwoners 625 hoogstamfruitbomen. Doet u mee? Meld u aan voor een gratis hoogstamfruitboom via onderstaand aanmeldformulier.

625 jaar stadsrechten Buren

In 2020 vierde Buren dat zij 625 jaar eerder stadsrechten kreeg van ridder Allard, heer van Buren en Beusichem. Vanwege dit jubileum start de Stichting Buren 625 samen met gemeente Buren en SLG een hoogstamfruitproject met als doel om 625 hoogstamfruitbomen in boomgaarden, in tuinen of op erven van inwoners van de gemeente aan te planten. Op deze manier helpen de inwoners mee om deze karakteristieke boomgaarden in stand te houden, de identiteit van de Betuwe te versterken en de biodiversiteit te stimuleren. De gemeente gaat ook in elke dorpskern een jubileum-hoogstamboom aanplanten op een centrale plek in het dorp.

Gratis fruitboom in tuin

Aan deze jubileumactiviteit kunnen zowel inwoners van het buitengebied als inwoners van de dorpskernen mee doen. Inwoners van het buitengebied krijgen gratis hoogstambomen voor de aanleg van een nieuwe boomgaard. Ook is het mogelijk dat inwoners gratis één hoogstamboom ontvangen voor in hun tuin of op hun erf. Inwoners kunnen onder andere kiezen uit: handappel, moesappel, handpeer, stoofpeer, pruim en kers. Dit project is mogelijk dankzij de gemeente Buren en provincie Gelderland. Het aantal beschikbare bomen is beperkt en op=op. De feestelijke uitdeeldag is op zaterdag 18 december in het Plantsoen in Buren.

Werkwijze

U kunt kiezen uit 1 fruitboom of voor een boomgaard met tien fruitbomen. Wilt u 1 fruitboom, dan kunt u een keuze maken uit tien door ons vooraf geselecteerde soorten. Let op: een hoogstamfruitboom neemt uiteindelijk veel ruimte in. U dient plek te hebben voor 100m2 voor 1 fruitboom.
Kiest u voor een boomgaard met tien fruitbomen, dan neemt de adviseur van SLG met u contact op voor een beplantingsadvies.

Overige jubileumactiviteiten

Het hoogstamfruitproject is een van de vele jubileumactiviteiten van Stichting Buren 625. Kijk op de website van Stichting Buren 625 www.burenstad.nl/site/buren625  voor meer jubileumactiviteiten.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met projectleider Freek Aalbers van SLG via f.aalbers@landschapsbeheergelderland.nl of 026 – 353 74 44.

Aanmelden