AddThis Social Bookmark Button

Vrijwilligerswerk in het landschap
2011_03_12werkdag_Verwolde_websiteEr zijn vele duizenden vrijwilligers actief in het Gelderse cultuurlandschap. Zij zetten zich in voor het behoud van eeen stukje landschap in de eigen omgeving. Het vrijwilligerswerk is inmiddels onmisbaar. Veel plant- en diersoorten zijn afhankelijk kleine landschapselementen zoals knotbomen, heggen, poelen en boomgaarden.

Op deze pagina staat alle informatie mbt vrijwilligerswerk in het landschap bij elkaar. Informatie voor bestaande vrijwilligersgroepen en voor inwoners in Gelderland die ook buiten aan de slag willen gaan.

Wat bieden wij vrijwilligers die bij ons zijn aangesloten?
Landschapsbeheer Gelderland facilteert, ondersteunt en werkt samen met vrijwilligersgroepen in Gelderland. Wij ondersteunen de vrijwilligers door middel van cursussen en gereedschap en bieden een WA- en ongevallenverzekering. Ook organiseren we bijeenkomsten voor en met vrijwilligers en houden u op de hoogte van nieuws en activiteiten via de vrijwilligersnieuwsbrief en onze website.

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom! Kijk op de kaart of er een groep in uw omgeving actief is.
GWnieuwsbrief3kleinOp de onderstaande kaart staan de meeste vrijwilligersgroepen aangegeven die actief zijn in het landschapsbeheer in Gelderland. Wanneer u inzoomt (u kunt zelfs tot straat niveau inzoomen) op een locatie in uw omgeving kunt u kennismaken met de betreffende groep(en). Ook staan de contactgegevens en eventueel het eigen website-adres aangegeven.

U kunt ook alle groepen gerangschikt op plaatsnaam raadplegen. Op die manier ziet u in één oogopslag welke groepen actief zijn bij u in de buurt. Bekijk de lijst.

 

Alles over gereedschap

poelenwacht_brummenIn ons gereedschapsdepot hangt en staat een keur aan gereedschap. Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het; zeisen, baggernetten, veiligheidsbrillen, hiepjes, enz. Het gereedschap kan door alle bij ons aangesloten vrijwilligersgroepen gratis worden geleend.  Daarnaast hebben we handige informatie ontwikkeld over het gebruik van gereedschap voor specifieke klussen. Lees meer..........


Nieuwsmail voor vrijwilligerscoördinatoren
Zes keer per jaar versturen we een nieuwsmail aan de coördinatoren van bij ons aangesloten vrijwilligersgroepen. We maken voor iedere groep vrijwilligers een eigen nieuwsmail; voor de lanschapsbeheergroepen, de hoogstambrigades, de landgoedwerkgroepen, de klompenpadengroepen, de weidevolgelvrijwilligers en de vleermuisvrijwilligers. In de nieuwsmails staan de belangrijkste en leukste ontwikkelingen op het gebied van vrijwilligerswerk. Bent u coördinator van een vrijwilligersgroep, maar ontvangt u de nieuwsbrief nog niet? Neem dan contact met ons op en wij zetten uw naam op de verzendlijst. Hieronder staan de meeste actuele nieuwsmails.
Nieuwsmail juli Landschapsbeheergroepen
Nieuwsmail juli Landgoedwerkgroepen

Verzekerd werken in het landschap

locatie_knotten_1Alle vrijwilligersgroepen zijn via de gemeente waarin zij werkzaam zijn, verzekerd. Daarnaast is er ook nog een 'paraplu-verzekering' van ons. Duidelijkheid over het hoe en wat vindt u in het document; meest gestelde vragen over verzekeringen

Landschapsknokker 2014: Ton van Balkenhenk_paassen_3


Tijdens de Gelderse Werkdag op 1 maart jl 2014 reiken we de tradistiegetrouw de `Landschapsknokker´ en de aanmoedigingsprijs uit aan vrijwilligers die zich op bijzondere wijze inzetten voor het landschap. Landschapsknokker 2014 is Ton van Balken van Natuurwacht Bommelerwaard. De aanmoedigingsprijs ging naar Harry Lamé van Stichting Landschapsbeheer Zuidwest Veluwe. Lees meer....

Vrijwilligersadviesraadcursus hoogstamfruit Duiven 2006 026
Wist u dat Stichting Landschapsbeheer Gelderland in het uitzetten van haar vrijwilligersbeleid ondersteund wordt door de Vrijwilligersadviesraad? De vrijwilligersadviesraad bestaat uit 15 leden en is samengesteld uit de diverse soorten groepen die ondersteund worden door SLG. Er zijn momenteel zo’n 190 groepen die  gebruik maken van de kennis, kunde en gereedschappen die elk specifieke vragen hebben. Lees meer.........

Coördinatorenbijeenkomst op 4 oktober

Boomfeestdag_Lingewaard_Natuurlijk

Op zaterdag 4 oktober (de eerste zaterdag van oktober) organiseren we de jaarlijkse coördinatorenbijeenkomst voor coördinatoren van bij ons aangesloten vrijwilligersgroepen. De dag is bedoeld als inpsiratie- en uitwisselingsmoment. Onderdeel van het programma zijn workshops. Dit jaar bieden we een workshop over social media (nadruk op twitter) en financieringsmogelijkheden.
Bekijk de uitnodiging voor de coördinatorenbijeenkomst.
Aansluitend op de coördinatorenbijeenkomst organiseren we in samenwerking met IVN Gelderland een workshop over Jeug en Jongeren in het landschap. We bieden tips, handvaten en ervaringen over het werken met kinderen in natuur en landschap. Samen met IVN hopen we in de toekomst meer vrijwilligersgroepen te koppelen aan (basis)scholen en/of groepen kinderen zodat meer kinderen een onvergetelijke ervaring op doen.
Bekijk de uitnodiging voor de workshop Jeugd en Jongeren.

Werkresultaten 2014

We ontvangen graag van alle vrijwilligersgroepen aan het einde van het kalenderjaar de werkresultaten. Nu begrijpen wij heel goed dat de vrijwilligers liever buiten actief zijn dan dat ze formulieren invullen. Daarom hebben we een standaard formulier gemaakt. Hierop kunnen alle resultaten van de werkdagen worden bijgehouden. We hebben hem eenvoudiger en simpeler in gebruik gemaakt. Tevens is er een PDF versie en een EXCEL versie. De EXCEL versie kunt u opvragen via ons secretariaat. Door de werkresultaten in beeld te brengen ontstaat een concreet overzicht van al het werk dat door vrijwilligers wordt gedaan. En dat is heel veel!

Cursussen voor vrijwilligers 2014

mkz_fotoSpeciaal voor de bij ons aangesloten vrijwilligersgroepen organiseren we praktische cursussen. In 2014 zijn dat onder andere cursussen gereedschapsonderhoud, social media en poelen. Lees meer...

Arbo en Veiligheid

Vrijwilligers_klaar_voor_het_werkWerken in het landschap is leuk en ontspannend. Goed gebruik van gereedschap en ladders en aandacht voor de veiligheid van de vrijwilligers zorgen voor een leuke werkdag met weinig risico's. Wij adviseren en ondersteunen alle vrijwilligersgroepen actief in het landschap bij organiseren van veilig werken en arbo wet- en regelgeving. Lees meer.....

Nieuwsbrief

Met onderstaand formulier kunt u zich inschrijven voor de e-mailnieuwsbrief van Landschapsbeheer Gelderland.

Hier komt module nummer één. Eventuele tekst en of andere onderdelen worden hier dan weer gegeven. En natuurlijk een plaatje om het te testen:

Elburg

En in dit geval komt module nummer twee hier. Aangevuld met tekst en of onderdelen uit een component. En natuurlijk een plaatje van een huis met koets en paarden hier onder.

landgoed_Middachten