Een greep uit ons werk
AddThis Social Bookmark Button


Landgoedwerkgroepen
AddThis Social Bookmark Button

Landgoed_Verwolde_werkdagHet organiseren van het onderhoud van particuliere landgoederen is een grote uitdaging. Via de oprichting van Landgoedwerkgroepen hopen we  een duurzame manier van instandhouding van het karakteristieke landschap op landgoederen te ontwikkelen. Samen met landgoedeigenaren zetten we werkgroepen op waarvan de vrijwilligers het landschapsonderhoud aanpakken.

Lees meer...
 
Levend Landschap
AddThis Social Bookmark Button
brochure_Levend_landschap

Bewonersinitiatieven in het landschap
Bewoners voelen zich betrokken bij hun eigen landschap en willen zich er graag voor inzetten. Maar hoe doe je dat op een effectieve en structurele manier, zodat ideeën ook zichtbare resultaten in het landschap worden? En hoe krijg je het voor
elkaar dat een idee van een klein groepje uitgroeit tot een bewonersinitiatief van het dorp? Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft een aanpak voor bewonersinitiatieven ontwikkeld en toegepast op het project Levend Landschap Veluwe. De bewonersgroepen die aan het project hebben deelgenomen, laten zien dat de aanpak werkt. Het smaakt naar meer; de aanpak leidt tot een blijvende inzet voor het landschap. Lees meer over de zes initiatieven binnen het project Levend Landschap Veluwe en het Levend Landschap project in de gemeente Berkelland.

Over de aanpak Levend Landschap is een speciale brochure verschenen.

 
Klompenpaden
AddThis Social Bookmark Button

klompenpaden_logo klien.jpgWandelen, dwars door de weilanden! Samen met bewoners en andere belanghebbenden ontwikkelen we in Gelderland Klompenpaden.

De Klompenpaden zijn inmiddels een begrip geworden in Utrecht en Gelderland. Momenteel hebben Landschaperfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland maarliefst ruim 54 Klompenpaden ontwikkeld!

Dwars door boerenland
Een klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld.
Bij de opening van het Zandslagenpad (eind juni 2014) is een mooi filmpje gemaakt waarin duidelijk wordt wat de meerwaarde is van een Klompenpad. Aan het woord komt de burgemeester van Maasdriel, een grondeigenaar, de ANV en directeur en projectleider van SLG.
Lees meer........

 
Buiten Bedrijf
AddThis Social Bookmark Button

buiten_bedrijf_Rozendaalse_veldVia het project Buiten Bedrijf laten we werknemers tjidens een bijzonder bedrijfsuitje kennismaken met het landschap, het werken in het landschap en de onmisbare inzet van vrijwililgers. Met de neus in de frisse wind gaan ze samen buiten aan de slag! Boven in een knotwilg zitten of een heideterrein 'opschonen' van dennen is een unieke ervaring en laat de spieren werken die achter het bureau nooit actief zijn.

Lees meer...
 
Oral History
AddThis Social Bookmark Button
kersenplukOral history is een methode die via persoonlijke interviews ervaringen en levenswijzen in vroeger tijden probeert vast te leggen en te behouden voor toekomstige generaties. Het is de geschreven vorm van het 'overleveren' van verhalen. Oral history betekent letterlijk mondelinge geschiedenis. Via oral history proberen we het leven in en met het landschap vast te leggen. Dit ter inspiratie voor het gebruik van het landschap in deze tijd. Binnen de oral history projecten werven we vrijwilligers en leiden hen op zodat ze interviews kunnen afnemen en deze in verhalen kunnen vasteleggen.
Lees meer...
 
Modder aan je broek
AddThis Social Bookmark Button

modder_aan_je_broek_planten2Spelen in een mooi landschap; binnen de aanpak van 'Modder aan je Broek' vormen landschap en cultuurhistorie de basis voor natuurlijke speelplaatsen. Door kinderen en ouders te betrekken bij de aanleg en het beheer van speellandschappen vergroten we de betrokkenheid bij het landschap. Binnen 'Modder aan je Broek' leveren kinderen, ouders en bewoners de basis voor het ontwerp van een speellandschap en helpen zoveel mogelijk mee bij de aanleg en het beheer na realisatie. Inmiddels hebben we op een paar plaatsen speellandschappen gerealiseerd.
In een speciale uitgave zijn de ervaringen van een aantal 'Modder aan je Broek' projecten gebundeld. Bekijk en download het bestand. Lees hier meer over de projecten in Gelderland.

 
Dorpen in het Groen
AddThis Social Bookmark Button
Logo_DorpenihGroenHet dorp aan de slag met streekeigen beplanting. Binnen de aanpak van Dorpen in het Groen werken we samen met dorpsbelangenorganisaties en bewoners aan een fraai landschap. Dat doen door de erven van deelnemers te verfraaien; het aanplanten van heggen, fruitbomen, bosjes en singels. Vanaf de start van het project tot en met de feestelijke plantdag begeleiden we het proces binnen het dorp of de buurtschap.
Lees meer...
 


RSS feed

feed-image Feed Entries

Nieuwsbrief

Met onderstaand formulier kunt u zich inschrijven voor de e-mailnieuwsbrief van Landschapsbeheer Gelderland.

Hier komt module nummer één. Eventuele tekst en of andere onderdelen worden hier dan weer gegeven. En natuurlijk een plaatje om het te testen:

Elburg

En in dit geval komt module nummer twee hier. Aangevuld met tekst en of onderdelen uit een component. En natuurlijk een plaatje van een huis met koets en paarden hier onder.

landgoed_Middachten