Actie Vogelbosjes: ook in regio Achterhoek en Rivierengebied

In de herfst en de winter eten sommige vogels en dieren de bessen van struiken en bomen. We kunnen deze vogels nu helpen met het aanplanten van vogelbosjes, dat zijn bosjes met vooral besdragende struiken zoals meidoorn, kardinaalsmuts, lijsterbes en Gelderse roos. Vogelbosjes zijn vaak te vinden op het erf maar we kunnen ze ook aanplanten op overhoekjes in dorpen en steden. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Natuur en Milieu Gelderland (NMG) starten een actie in de regio Achterhoek en Rivierengebied voor meer vogelbosjes waar iedereen die een overhoekje heeft aan mee kan doen. Aanmelden kan niet meer.

Let op: de minimale aanplant van een vogelbosje is 500 m2. Dit is per deelnemer en hoeft niet als één geheel worden aangelegd, u mag ook 2 bosjes van 250 m2 aanplanten. Mocht u minder dan 500 m2 ter beschikking hebben, dan kunt u toch meedoen maar dan gaan bij de toekenning de grotere vogelbosjes voor. De eigen bijdrage is € 0,40 per struik vanwege hogere plantsoenkosten. 

Foto merel in kardinaalsmuts: Han Bouwmeester

Boeren, burgers en buitenlui woonachtig in de regio Achterhoek en Rivierengebied kunnen deze vogelbosjes aanplanten op overhoekjes: stukjes land die op dit moment braak liggen. Dat kan zijn in het buitengebied maar ook in dorpen en steden liggen vaak stukje grond braak zoals bij een bedrijventerrein of sportveld. De soorten die in het bosje aangeplant worden, zijn vooral besdragende struiken als meidoorn, Gelderse roos, kardinaalsmuts en lijsterbes om vogels aan te trekken. Met streekeigen bosplantsoen maken we stukjes natuur die een waardevolle bijdrage leveren aan de versterking van de biodiversiteit en het vastleggen van CO2. Helpt u mee?

Kijk hier voor een informatieblad over aanleg en onderhoud van een vogelbosje.

Voorwaarden en aanmelden

Heeft u 500m2 of meer tot uw beschikking voor een vogelbosje? Dan kunt u meedoen met deze actie! Tegen een eigen bijdrage van € 0,40 per struik schaft u de beplanting aan voor de aanleg van een vogelbosje. Een adviseur van SLG bekijkt uw aanvraag en stelt het assortiment samen zodat het passend is in het landschap. De feestelijke uitdeeldag in de Achterhoek is op vrijdag 18 februari 2022 en in het Rivierengebied op vrijdag 11 februari 2022. Doe ook mee en plant een vogelbosje op uw erf, in uw dorp of bij uw bedrijf! Let op de voorwaarden in het formulier.

Aanmelden is niet meer mogelijk. Het maximum aantal deelnemers is bereikt. 

Plan Boom 

Dit is een actie van het landelijke project Plan Boom, dat in Gelderland wordt getrokken door Natuur en Milieu Gelderland en SLG. In de komende jaren dragen wij met Plan Boom bij aan het planten van 1 miljoen bomen in Gelderland. Iedereen kan daaraan bijdragen: overheden, buurtinitiatieven en grondeigenaren. Kijk op www.natuurenmilieugelderland.nl/projecten/plan-boom voor meer mogelijkheden om mee te doen.

 

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen